Social media

Zeg dit eindejaar 'neen' tegen vuurwerk

Gepubliceerd op dinsdag 3 december 2019
Wanneer je denkt aan het eindejaar, denk je aan gezellige feesten. Het afsteken van vuurwerk kan roet in het eten gooien. Denk maar aan de stress voor dieren, overlast voor de buren en het risico op brand en/of lichamelijke letsels. De boodschap is duidelijk: zeg dit eindejaar ‘neen’ tegen vuurwerk.

Het is overal verboden

De stad Aarschot vraagt haar inwoners en hun bezoekers om zich tijdens de eindejaarperiode aan het verbod op vuurwerk en wensballonnen te houden. Dit verbod bestaat al sinds 2013. Wie toch vuurwerk afsteekt of wensballonnen oplaat, riskeert een GAS-boete.

Vuurwerk veroorzaakt dierenleed

Aarschot kreeg in 2017 het label van diervriendelijke gemeente. De stad engageert zich om dierenleed tegen te gaan. Ze doet dit onder meer door haar inwoners te waarschuwen voor de gevolgen van vuurwerk. Dieren zijn zeer gevoelig voor lawaai. Vuurwerk leidt tot luide knallen die bij dieren stress veroorzaken. Die stress kan zelfs de gezondheid van de dieren schaden. Als een dier panikeert, bestaat ook de kans dat het omstaanders aanvalt. Als je een hart hebt voor dieren, steek dan geen vuurwerk af.

Veilige vuurvrije wensen van de brandweer

Denk ook aan je eigen veiligheid. Bij het afsteken van vuurwerk kan je lichamelijke letsels oplopen. De meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen, het aangezicht en de handen. De verzekering zal niet tussenkomen, want de brandwonden zijn het gevolg van een overtreding.

Ook het risico op brand verhoogt wanneer je vuurwerk afsteekt of wensballonnen oplaat. Door de onvoorspelbaarheid van de wind kan je elke boom en elk gebouw in je omgeving raken. 

#Ikknalzondervuurwerk

Zeg jij ook ‘neen’ tegen vuurwerk? Post dan op je sociale media een foto van jezelf of samen met je huisdier of vrienden een foto met #Ikknalzondervuurwerk.