Winter van Aarschot

De eindejaarsperiode kondigt zich aan. We hoopten op een winterfeest zoals we dat gewoon waren voor corona, maar de stijgende cijfers gooien spijtig genoeg roet in het eten. Net als vorig jaar wordt de Winter van Aarschot sober en ingetogen, zonder festiviteiten.

Van 17 december tot en met 5 januari kan je op een veilige manier de wintersfeer opsnuiven in Aarschot. Daarbij zet het stadsbestuur in op een gezellige aankleding van het stadscentrum. Het coronavirus flakkert op en wint weer aan kracht. Daarom gaan we ook dit jaar weer voor een serene, rustige editie zonder festiviteiten. Het is niet het moment om massaal en in groep te feesten. De Winter van Aarschot wordt sober en ingetogen, maar warm.

Om te voorkomen dat veel mensen tegelijkertijd op dezelfde plaats zijn, hebben we de bezienswaardigheden over de hele stad verspreid. Op die manier spreken we niet echt van een Winterdorp, maar eerder van een flinke wandeling doorheen ons mooie stadscentrum. Gezond én veilig; een mooi alternatief.

Stadspark 

Het Stadspark wordt omgetoverd tot een winterbos. Achter de kiosk kan je het sprookjespad bewandelen met zijn rendieren, kerstmannen en pinguïns. Een portie dierenliefde is te vinden in de kerststal met pony's en schapen.

Openingsuren Stadspark

17/12 van 17 tot 23 uur
18/12 van 13 tot 23 uur
19/12 van 13 tot 23 uur
20/12: sluitingsdag
21/12 van 13 tot 23 uur
22/12 van 13 tot 23 uur
23/12 van 13 tot 23 uur
24/12 van 13 tot 18 uur
25/12: sluitingsdag
26/12 van 13 tot 23 uur
27/12 van 13 tot 23 uur
28/12 van 13 tot 23 uur
29/12 van 13 tot 23 uur
30/12 van 13 tot 23 uur
31/12 van 13 tot 18 uur
01/01: sluitingsdag
02/01 van 13 tot 23 uur
03/01 van 13 tot 23 uur
04/01 van 13 tot 23 uur
05/01 van 13 tot 23 uur

Onze-Lieve-Vrouwekerk 

Ook dit jaar dompelen we de Onze-Lieve-Vrouwekerk onder in de kerstsfeer. We zetten een kerstboom voor de kerk en zorgen voor raampartijen achter het altaar. Die kan je zien vanuit het Stadspark. 

Bonewijk en Grote Markt

Bewonder de prachtige kerstboom die op de Bonewijk zal staan. Wandel daarna gezellig door de winkelstraten waar je leuke eindejaarscadeautjes kan scoren. Moe van al dat shoppen? Tijd om even op adem te komen op de Grote Markt. Geen betere plaats om dat te doen dan… in het reuzenrad! Overwin je hoogtevrees en geniet van het uitzicht.

Onze-Lieve-Vrouw Fatima (kerk Gijmel): Kerstconcert op 18 december om 20 uur 

Muziek en kerst horen bij elkaar: ze geven een gevoel van warmte en verbondenheid. Die gevoelens zijn eens zo belangrijk in deze moeilijke en donkere periode. LiKE Music Entertainment brengt daarom het kerstconcert We LiKE Christmas. Het programma omvat een waaier van mooie 'close harmony' en intieme vertolkingen van traditionele kerstliedjes. 

Musical Kerstman Harry

Door corona kon Kerstman Harry er vorig jaar niet bij zijn, maar dit jaar is hij weer van de partij. Hij brengt niet alleen zijn familie mee. In samenwerking met muziekleraar Wilfried Lemmens vond hij 26 lieve elfjes bij Scaletta. Het resultaat? Een wervelende kerstmusical voor jong en oud.

Ook hier gelden de huidige richtlijnen: zorg voor een geldig CST en blijf zoveel mogelijk zitten. Draag de hele tijd een mondmasker. We zorgen ervoor dat het publiek per opvoering beperkt is. Zo houden we het voor iedereen veilig.

Kinderwintersprookjeswandeling

Na het succes van de sprookjeswandeling van JC De Klinker vorig jaar zal er tijdens het Winterfeest opnieuw een sprookje te beluisteren zijn in het stadscentrum.

‘De arend en de prins zonder land’ werd op maat geschreven voor Aarschot door Ilse De Keyzer. Ilse schreef vorig jaar al enkele sprookjes voor Aarschot en ging met veel enthousiasme opnieuw aan de slag.

Het verhaal wordt in vijf delen opgesplitst en is te beluisteren via de QR-codes die je kan vinden tussen de wintertaferelen in het stadcentrum. Wie goed oplet herkent een bekende stem die het sprookje voorleest.

Het eerste deel van het sprookje kan je vinden aan het stadhuis bij de muurschildering "Hart voor Aarschot". Vanaf daar kan je de pijlen volgen die je naar de andere delen zullen leiden.

De wandeling is gratis en toegankelijk met buggy en rolstoel.

Zoektocht

Het coronaproof programma wordt nog aangevuld met een doorlopende zoektocht in het stadscentrum. Deelnameformulieren voor de zoektocht kan je verkrijgen bij de dienst Toerisme.

Tal en Thee: Zus+ers

Voor Boze Wolf 2021 bouwde Tal en Thee aan een parcours op maat van jullie geliefde cultuurcentrum: een klein select publiek bewandelde al het sfeervolle grauwzusterpad en doolde al door de gangen van het Gasthuis.
 
Dit seizoen brengen we de zusters terug naar Aarschot voor een uitgebreidere versie. Herontdek deze bijzondere plek in het midden van de stad tijdens een sfeervolle tocht voor groot en klein doorheen de hele gasthuissite.
 
Wacht tot de avond gevallen is, raap uw moed bij elkaar, blaas het stof van de geloften, en ontsteek het vuur van de zachtmoedige zusters.
 
De tocht loopt van 26 tot en met 30 december. Tickets vind je op https://bit.ly/3EsL1Xy.
 

Smoutebollen

Geen Winter van Aarschot zonder ons traditinele gebakkraam. Geniet van heerlijke smoutebollen, churro's of een frietje! Je kan er doorlopend van genieten tussen 17 december en 5 januari. Ook take-away!

Waar?
Aan parking Demervallei, naast het standbeeld van de Grenadier Guards.

Sociale media

Volg zeker ook de Facebookpagina van Winter van Aarschot en stad Aarschot voor alle updates. Nog meer info vind je op de site van CC Het Gasthuis.