Winnaar street art stadhuis

Gepubliceerd op woensdag 18 augustus 2021
Enkele weken geleden deed de stad Aarschot een heus street art-project uit de doeken. Het stadscentrum zal de komende maanden opgefleurd worden door reuzegrote muurschilderingen.

Wat er op de zijgevel van het stadhuis kwam te staan, dat mochten de Aarschottenaren zelf kiezen. Nu onthult burgemeester Gwendolyn Rutten de winnaar samen met schepen van Economie Bert Van der Auwera en schepen van Participatie Isabelle Dehond.

Legende van de arend

“Onze inwoners kregen de keuze uit twee prachtige ontwerpen van een arend”, vertelt schepen van Participatie Isabelle Dehond. “Dat thema past perfect bij de legende van onze stad en ons vernieuwde stadsmagazine AREND. Ons stadhuis is het huis van de Aarschottenaren, dus is het niet meer dan normaal dat zij hier hun zegje in kunnen doen.”

Samenwerking met Treepack

De stad Aarschot werkt voor dit project samen met kunstenaarscollectief Treepack. Het realiseren van een muurschildering wordt voorafgegaan door een uitvoerig creatief proces. Zaakvoerder van Treepack Junes Bazouz legt uit: “Eerst werden alle mogelijke locaties, en dus canvassen, onderzocht. Die werden geselecteerd in samenspraak met de stad waarna Treepack een overkoepelend thema uitschreef. Vervolgens presenteerden ze de locaties aan een breed gamma van street art kunstenaars. De artiesten met de meest passende stijl per locatie kregen de opdracht om verschillende voorontwerpen uit te werken.”

Vaste concepten

Schepen van Economie en Patrimonium Bert Van der Auwera: “Naast de muurschildering aan ons stadhuis staan er nog enkele locaties op de planning. Eerst aan de beurt is de street art aan de doorsteek tussen de Demervallei en de Grote Markt, ter hoogte van de Delhaize. Houd de zijgevel daar de komende week goed in de gaten. Let wel: de schilderingen zijn weersgebonden.

De winnaar

De inwoners van Aarschot konden hun stem online uitbrengen of via een strookje in het stadsmagazine. “We hebben in totaal maar liefst 1563 stemmen geteld. Dat is enorm veel. We zijn blij dat dit project zo leeft bij de Aarschottenaren”, vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten.

“Het was een echte nek-aan-nekrace met maar 61 stemmen verschil. Het winnende kunstwerk is “Hart voor Aarschot” van Sam Billen. Een stoere arend met een groot hart, waarin ook enkele typische Aarschotse kenmerken verwerkt zitten. Proficiat aan de winnaar en bedankt aan alle Aarschottenaren die gestemd hebben!”

Het kunstwerk: ‘Hart voor Aarschot’

“Het stadhuis, dat is het kloppend hart van de stad”, zegt kunstenaar Sam Billen. “Een stad die onderneemt, bruist, koestert, beweegt, … Een stad met smaak, die een thuis is voor iedereen. Vanuit deze stelling ontstond het ontwerp van het kunstwerk ‘Hart voor Aarschot’.”

“Voor de zijgevel van het stadhuis willen we met Treepack een pronkstuk verwezenlijken, een werk dat een visueel krachtige uitstraling heeft en tegelijk ook een warm en motiverend verhaal verbeeldt. Zodoende wordt het idee van ‘de arend’ in dit kunstwerk verwerkt tot een artistiek embleem waarin meer te ontdekken valt, waarmee elke toeschouwer in dialoog kan treden en zijn/haar eigen verhaal aan kan breien. Dit werk zal zo fungeren als een icoon in de stad, waar mensen over babbelen en hun ideeën met elkaar gaan uitwisselen. Deze activerende functie brengt inwoners en bezoekers dichter bij elkaar”, licht Sam toe.

“Kleine, subtiele elementen in het beeld zorgen voor extra storytelling: de Onze-Lieve-Vrouwekerk zit verwerkt in het staartstuk waardoor dit stuk, mits enige verbeelding, neigt naar de skyline van de stad. Er vliegen wat vogels weg doorheen de bomen en het hart vormt een luchtballon. Op deze manier verbeeldt dit werk een gevoel van vrijheid, een gevoel dat er een wereld opengaat waarin een oneindigheid aan opportuniteiten voor het rapen liggen.”

Wie is Sam?

Sam Billen is een audiovisueel kunstenaar met specialisatie in de animatiefilm/animatiekunst. Als illustrator evolueerde hij tot 2D-animatiefilmer waarbij zijn fascinatie voor ‘frame per frame beeldmanipulatie’ meespeelde als rode draad.

Momenteel is Sam een vaste waarde in het kunstenaarscollectief Treepack. Als art director en concept artist is hij de draaiende motor achter de creatieve ontwerpen voor erg uitdagende projecten. Dankzij zijn expertise in verschillende aspecten van de kunstwereld ontwerpt hij keer op keer een krachtig beeld dat de openbare ruimte doet opwaarderen alsook een verhaal vertelt aan de toeschouwers en inwoners.

Meer info over Sam en Treepack vind je hier:

https://www.i-am-sam.art/

https://www.treepack.net/