Waterbesparing

Hoe spaarzaam ben jij met water?

De klimaatverandering zorgt voor langere periodes van droogte, maar ook voor periodes van wateroverlast. Structureel heeft Vlaanderen een watertekort. Dat maakt zowel de mens als de natuur kwetsbaar. Er worden meer en meer intensieve droogteperiodes voorspeld in de toekomst. Zo was de lente van 2020 de droogste sinds het begin van de metingen. Het wordt ook jaarlijks moeilijker om het veroorzaakte watertekort terug aan te vullen. Water is kostbaar en niet onuitputtelijk.

We gebruiken nog te veel kostbaar drinkwater voor toepassingen waarvoor helemaal geen drinkwaterkwaliteit nodig is. Zoals het toilet doorspoelen, de auto wassen of het zwembad vullen. Denk daarom goed na over je drinkwaterverbruik en gebruik alleen kraanwater als het écht niet anders kan. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door.

Om de droogteproblematiek zo veel mogelijk binnen de perken te houden en het herstel van het grondwaterpeil in de hand te werken, is het van belang dat we zo slim mogelijk omgaan met regenwater.

Plan je een heraanleg van je tuin, scheid dan zeker het regen- en afvalwater. Vang regenwater in de mate van het mogelijke op om te gebruiken voor het toilet, je tuin of de was. Dit is trouwens verplicht als je bouwt of grondig renoveert. Stuur overtollig regenwater pas in laatste instantie naar het riool. Er zijn tal van manieren om regenwater rondom je woning in de bodem te laten infiltreren. De goedkoopste manier om regenwater in de grond te laten infiltreren is minder verharden. Leg een wadi aan en zaai hem bloemenrijk in. Zo wordt het een oase voor dieren en kinderen.

Wist je trouwens dat je 6 liter water kunt besparen per wc-beurt door een spaartoets te installeren? En dat je géén enorm zware inspanningen moet doen om al snel 10 liter per dag minder te verbruiken? Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen, met zuinige sproeikoppen zelfs vijf keer.

De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen. Sproei de tuin niet te veel als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier dan elke dag 5 minuten; de planten zullen zich zo dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Belangrijk: besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.

Ook je auto kan je wassen met regenwater. Of sla het gewoon een keertje over.

Hoe spaarzaam ben jij? Doe de zelfscan!

Vul snel de zelfscan kraanwater in! Op minder dan 3 minuten krijg je een persoonlijk rapport met tips op maat om thuis minder water te verbruiken!

Je vindt de zelfscan op zelfscan.kraanwater.be.

Neem ook een kijkje op https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/weetjes-en-tips/water-besparen en https://www.vlaanderen.be/water-besparen.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?