Social media

Warme dagen

Momenteel is voor het eerst code rood voor hitte van kracht in ons land. Bij code rood wordt iedereen gewaarschuwd om zich te beschermen tegen de hitte en niet enkel de risicogroepen zoals kinderen en ouderen. (bron: Kmi • meer info vind je hier)

Vandaag werd brandfase oranje afgekondigd in heel Vlaanderen. Rook dus niet in natuurgebieden, maak geen kampvuur en laat kinderen niet alleen spelen in het bos. (bron: Agentschap natuur & bos • meer info vind je hier)

We verlangen met zijn alle elk jaar naar het warme weer. Maar elk jaar sterven nog honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.

Wat te doen bij warm weer?

Ga op warme dagen eens kijken of ouderen of zieken zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. 

Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Wees zelf ook voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème. Verbouw en bouw hittebestendig. 

Verzorg ook jezelf

Drink voldoende, meer dan gewoonlijk. Hou jezelf en je huis koel.

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meer water, zoek een koele plek en rust. Bel je huisarts bij twijfel. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte (kortademigheid, overvloedige zweten...)? Bel dan meteen naar de spoeddienst en pas eerste hulp toe.

Meer info?

www.warmedagen.be

Check ook zeker eens de affiche met nuttige tips die je hieronder kan downloaden.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?