Vuurwerk verboden tot en met 17 januari 2021

Gepubliceerd op vrijdag 20 november 2020
In het kader van de coronapandemie verbiedt de gouverneur van Vlaams-Brabant het afsteken van vuurwerk, het gebruik van geluidskanonnen, het oplaten van wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen en vuren in openlucht.

Dit verbod geldt vanaf vrijdag 20 november 2020 tot en met zondag 17 januari 2021. Dit verbod geldt zowel op privaat als publiek domein.

Samenscholingen vermijden

Vuurwerk, kerstboomverbrandingen of het oplaten van wensballonnen, zijn activiteiten die mensen op de been brengen en samenscholingen kunnen veroorzaken. Het risico dat dit gebeurt en dat daarbij het coronavirus wordt verspreid en opnieuw opflakkert, moet absoluut worden vermeden.

We geven mee dat het gebruik van vuurkorven in de eigen tuin wel toegelaten is.

Ik knal veilig zonder vuurwerk

Daarnaast stellen we ook elk jaar weer vast dat bij het afsteken van vuurwerk of soortgelijke activiteiten, mensen gewond geraken. Dit zet druk op de brandweer- en politiediensten, maar ook op de ziekenhuizen en zorgsector, die nu al zeer zwaar belast zijn. Het verbod zorgt ervoor dat er niet onnodig nog meer druk op de ziekenhuissector ontstaat.

De gouverneur komt met dit besluit tegemoet aan de vraag van minister Bart Somers om een verbod op vuurwerk in te stellen in elke Vlaamse provincie om zo de coherentie over het Vlaamse grondgebied te bewaken.


Politiebesluit verbod op vuurwerk

Handhaving

Vermits op de schending van dit verbod strafrechtelijke sancties staan, kan er in voormelde periode geen gas toegepast worden voor deze inbreuken.

Dit betreft dus ook alle vormen van afvalverbranding.