Vrijliggende fietspaden voor Betekomsesteenweg

Begin maart start de langverwachte vernieuwing van de fietspaden op de Betekomsesteenweg. Tussen de Nijverheidslaan en de Ter Heidelaan worden aan weerszijden van de weg vrijliggende fietspaden aangelegd. Ook de aansluiting met de Ter Heidelaan wordt aangepakt zodat die binnenkort uitsluitend voor fietsers en voetgangers toegankelijk zal zijn. De volledige herinrichting zal een tweetal maanden duren.

Meer fietsveiligheid en verkeersleefbaarheid

De fietspaden op de Betekomsesteenweg zijn verouderd en dringend aan vernieuwing toe. De Betekomsesteenweg is immers een belangrijke invalsweg richting het centrum en de achterkant van het station. Heel wat schoolgaande kinderen fietsen dagelijks via deze weg van en naar de schoolpoorten. 

De stad Aarschot vernieuwt daarom nog voor deze zomer de fietspaden aan weerskanten van de Betekomsesteenweg, tussen de Nijverheidslaan en de Ter Heidelaan. Voor de veiligheid van de fietsers zijn de fietspaden vrijliggend. Een groenstrook zorgt voor een scheiding tussen fietser en automobilist. Plaatselijk wordt het wegdek mee vernieuwd.

Gelijktijdig wordt ook de aansluiting met de Ter Heidelaan (aan de wijnhandel) aangepakt, zodat die uitsluitend voor fietsers, voetgangers en hulpdiensten toegankelijk zal zijn. Auto’s zullen dus niet langer rechtstreeks van de Ter Heidelaan naar de Betekomsesteenweg kunnen rijden. Op die manier wordt een veelgebruikte sluiproute dichtgezet.

Onderaan deze webpagina kan je het ontwerpplan downloaden.

Vernieuwing in twee fases

Op maandag 9 maart gaat in principe de eerste schop in de grond. De aannemer zal de werken in twee fases uitvoeren: de aanleg van de fietspaden (fase 1) en daarna de aansluiting met de Ter Heidelaan (fase 2). Zonder onvoorziene werfomstandigheden of weerverlet zal de volledige vernieuwing een tweetal maanden duren.

Eenrichtingsverkeer in werfzone naar Ter Heidelaan

Tijdens de aanleg van de fietspaden (fase 1) is er in de werfzone uitsluitend eenrichtingsverkeer mogelijk richting de Ter Heidelaan. Verkeer rijdt dan telkens aan de kant waar er niet gewerkt wordt. De aansluiting met de Ter Heidelaan blijft mogelijk. Tijdens fase 2 is er op de Betekomsesteenweg opnieuw verkeer in beide richtingen mogelijk, maar de aansluiting met de Ter Heidelaan is dan wel al definitief afgesloten.

Verkeer stadinwaarts rijdt via de Nieuwlandlaan of de Nijverheidsheislaan en vervolgens over de spoorwegbrug richting het stadscentrum.

Fietsomleiding langs de Demer

Fietsers volgen een veilige omleiding rond de werfzone. Ter hoogte van de Duracell-rotonde fietsen ze via de ring naar het jaagpad langs de Demer. Aan het kruispunt van de Nieuwlandlaan met de Nijverheidslaan steken ze over om vervolgens via de spoorwegbrug naar het stadscentrum te fietsen. Deze omleiding geldt in beide richtingen.

Vragen?

Heb je vragen over het ontwerp of over de werken, dan kan je steeds contact opnemen met minderhinderadviseur Frederik Bronckaerts, via minderhinder@aarschot.be of 011 433 855.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?