Vredesbeiaard

In de westertoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot zal in 2018 een nieuwe beiaard met 51 klokken worden geïnstalleerd. Hij krijgt de naam ‘Vredesbeiaard van Aarschot’, als blijvende herinnering aan 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Aarschot zal de vierde Martelaarstad met een volwaardige beiaard zijn, na Dendermonde, Dinant en Leuven. De Vredesbeiaard van Aarschot wordt de mooiste en meeste geavanceerde beiaard ooit gebouwd en zal fijn en zacht klinken.

Extra toeristische troef

De komst van de beiaard zet het stadspatrimonium in Aarschot en de prachtige kunstschatten van de Onze-Lieve-Vrouwekerk extra in de kijker. Een begeleid bezoek aan de Vredesbeiaard in de toren zal de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de toekomst dubbel zo aantrekkelijk maken.

De nieuwe tandem ‘Onze-Lieve-Vrouwekerk en Vredesbeiaard’ zal het pronkstuk worden van alle klassiekers die Aarschot te bieden heeft zoals ’s Hertogenmolens, het Begijnhof, de Stadsbrouwerij, de talloze beelden in de stad en Het Gasthuis. Toeristen zullen van nieuwe interessante themawandelingen kunnen genieten met als hoogtepunt een bezoek aan de kerk, de klokken en de beiaardcabine.

Beiaard voor en van iedereen

Het idee voor een nieuwe beiaard kwam oorspronkelijk van Z.E.H. Huub Gerits. De kerkfabriek nam het initiatief om zijn idee te verwezenlijken. De stad Aarschot zette haar schouders mee onder het project. Zo wordt het Vredesbeiaardproject op brede basis gedragen door de kerk, de stad én de bevolking. Iedereen zal ook kunnen genieten van de beiaard. Je zal de klanken kunnen horen tijdens de donderdagmarkt, bij speciale gelegenheden en bij beiaardconcerten. In de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk worden op uiterst geschikte locaties ‘luisterbanken’ gecreëerd.

Fijne en zachte klanken

De Vredesbeiaard van Aarschot wordt de meest geavanceerde beiaard ooit gebouwd. De klokken zullen fijn genuanceerd en zacht kunnen klinken. Een wereldprimeur op technisch gebied zal ervoor zorgen dat op stillere momenten van de dag de beiaard zachter zal spelen. ’s Nachts zullen de klokken uiteraard stil zijn om de nachtrust te respecteren.

Herdenkingsmonument voor 100 jaar einde WO I

Bij de realisatie van de beiaard zal niet alleen aan de akoestiek, maar ook aan het visuele aspect veel zorg besteed worden. De klokken zullen de symbolen van de stad dragen en de sierranden zullen verwijzen naar de geschiedenis van de stad. Een medaillon met de afbeelding van Sint-Rochus zal de nieuwe klokken sieren. Deze afbeelding bevond zich op een van de oude Aarschotse klokken uit 1830, die tijdens WO II in 1943 door de Duitsers werden opgeëist en nooit meer terugkwamen.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?