Op 19 november nam de vereniging haar prijs in ontvangst bij een ceremonie in de Gasthuiskapel.
Breed scala aan activiteiten
Sinds de oprichting in de jaren 90 heeft Het Pleintje een unieke rol gespeeld in het sociale weefsel van Gelrode en bij uitbreiding de hele regio. Wat ooit begon als een kleine groep dorpsbewoners met de wens om samen evenementen te organiseren, is uitgegroeid tot een vereniging die een onmisbare pijler is voor de gemeenschap. Door de jaren heen hebben zij een breed scala aan activiteiten op poten gezet, variërend van filmavonden tot volledige weekendprogrammas, waarbij ze steeds hebben gezorgd voor een rijk aanbod dat alle generaties aanspreekt.
Hun vlaggenschip, het muziekfestival Gelrock, is inmiddels al meer dan twintig jaar een begrip. Wat Gelrock zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een podium biedt voor muziek en feest, maar dat het telkens opnieuw een feest van verbondenheid en gemeenschapsgevoel is. Dit evenement weet jong en oud te verenigen en vormt een moment van samenzijn dat diep geworteld is in de dorpsidentiteit van Gelrode.
Mix innovatie en traditie
Wat deze vereniging extra lofwaardig maakt, is hun vooruitziende blik en het feit dat zij als trendzetters fungeren. Een goed voorbeeld hiervan is hun keuze om enkele jaren geleden al over te schakelen op het gebruik van herbruikbare bekers tijdens Gelrock. Een beslissing die getuigt van een diepe betrokkenheid bij duurzaamheid en ecologisch bewustzijn, lang voordat het een norm werd binnen het bredere evenementenlandschap.
Hoewel de oude garde de fakkel heeft doorgegeven aan een nieuwe generatie, is de kern van de werking ongewijzigd gebleven: activiteiten organiseren voor alle dorpsbewoners, van jong tot oud. De nieuwe generatie heeft deze missie met evenveel enthousiasme omarmd. Dat zorgt voor een mooie continuïteit en bevestigt dat Het Pleintje leeft en blijft leven, gedragen door de mensen die Gelrode hun thuis noemen.
Vancauwenberghprijs
De Vancauwenberghprijs ontstond meer dan 35 jaar geleden ter nagedachtenis van Fons Vancauwenbergh. Hij zette zich buitengewoon in voor het culturele leven in Aarschot en was secretaris van de Aarschotse Cultuurraad.
Het beeldje is een ontwerp van kunstenaar Fred Vandendries.