Sterrenkindjes

Kindjes die na 180 dagen zwangerschap overlijden moeten in een akte levenloos kind worden opgenomen. Voor kindjes die sterven na een zwangerschapsduur van 140 tot 179 dagen bestaat die mogelijkheid ook. In dit geval hebben de ouders een keuze. Maar kindjes die na minder dan 140 dagen zwangerschap overlijden, krijgen geen officiële registratie.

Ouders kunnen hun sterrenkindje dat na minder dan 140 dagen zwangerschap stierf, dus niet wettelijk laten registreren bij de gemeente. Daarom legden we een sterrenregister aan. Zo kunnen ouders hun sterrenkindje symbolisch laten erkennen op lokaal niveau, wat een eerste stap in het rouwproces kan zijn.

Sterrenregister

Je kan een afspraak maken en langskomen bij de dienst Burgerzaken om een kindje te registreren in het sterrenregister. Je kan de registratie in het sterrenregister ook online aanvragen.

In beide gevallen ontvang je een persoonlijk registratiedocument, als symbolische erkenning van je sterrenkindje.

Online aanvragen

Sterrenweide

Elk gezin dat een kind verliest, moet de nodige ruimte en steun krijgen om te rouwen, ook bij sterrenkindjes. Daarom creëerde de stad een paar jaar geleden op de begraafplaats Kloesebos in Gelrode een sterrenweide. Hier kunnen ouders hun levenloos geboren kindje, ongeacht de zwangerschapsduur, na crematie laten bijzetten in een gemeenschappelijk urngrafje. Dit is een prachtig moza├»ekkunstwerk bestaande uit 11 kleurrijke ‘sterrentegels’.

De aanvraag voor een bijzetting in een urngrafje kan via de begrafenisondernemer verlopen. Ouders die hierover vragen hebben, kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Burgerzaken.

Witte lintjes in de sterretjesboom

Op de sterrenweide mag geen gedenkteken geplaatst worden. Maar we bieden ouders wel de mogelijkheid om op deze troostplek een gepersonaliseerd wit lintje aan de sterretjesboom te hangen. Je kan in het stadhuis een wit lintje afhalen om het te personaliseren. Bijvoorbeeld door er de naam van je sterrenkindje op te schrijven en het lintje wat te versieren.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?