Recyclagepark Aarschot terug open na opfrissing

Gepubliceerd op dinsdag 18 maart 2025
Na een korte sluiting opende het recyclagepark van Aarschot op dinsdag 18 maart opnieuw de deuren voor bezoekers. Een dag later, op woensdag 19 maart werd het park feestelijk geopend.

Sinds 2021 is Aarschot vennoot van EcoWerf en vanaf 1 januari 2025 heeft de intercommunale haar dienstverlening in de stad uitgebreid. Zo verzorgt EcoWerf nu ook de afvalophaling aan huis. Op 1 januari 2025 nam EcoWerf ook de uitbating van het recyclagepark over, waarna het park meteen gesloten werd voor een opfrissing.

Masterplan recyclageparken

Aarschot stapt hiermee in het masterplan recyclageparken van EcoWerf. Dit masterplan houdt onder meer in dat op termijn alle inwoners van het werkingsgebied van EcoWerf op alle DifTar-gewichtsparken terechtkunnen. EcoWerf streeft er zo naar dat 95% van de inwoners op minder dan 10 minuten rijden van een recyclagepark wonen. Ook de gebruiksvriendelijkheid van de recyclageparken verhoogt door ruimere openingsuren en een betere circulatie.

"Dit betekent dat inwoners van Aarschot sinds 1 januari ook terechtkunnen op de 14 andere EcoWerf-recyclageparken met een DifTar-weegsysteem”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten. “Vanaf 18 maart kunnen ze opnieuw gebruikmaken van het recyclagepark in Aarschot. In alle EcoWerf-recyclageparken betalen de Aarschottenaren hetzelfde tarief.” Op enkele kleine wijzigingen na, zijn deze tarieven niet gewijzigd.

Isabelle Dehond, schepen van Afvalbeleid, geeft aan: "Dankzij het masterplan recyclageparken hebben inwoners van Aarschot de vrijheid om zelf te bepalen welk recyclagepark ze bezoeken. Ze kunnen een bezoek brengen aan de locatie die hen het beste uitkomt, met overal dezelfde tarieven. Bovendien wijzigen de openingsuren van het recyclagepark in Aarschot, waardoor het recyclagepark nu vaker ‘s avonds open zal zijn." Het recyclagepark van Aarschot is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12.30 uur tot 19.30 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Opfrissing van het recyclagepark

EcoWerf heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de herinrichting van het recyclagepark. Hoewel de indeling grotendeels hetzelfde blijft, zijn er verschillende opfrissingen doorgevoerd. Zo verbetert de doorstroom door de verplaatsing van de weegbrug en de installatie van ANPR-camera's. Ook kreeg het park een flinke upgrade met een nieuwe unit voor parkwachters, vernieuwde elektriciteit, betere verlichting en extra afdaken.

Op het park kan je betalen met Bancontact of met de DifTar-rekening. Inwoners die het recyclagepark bezoeken, krijgen toegang door hun toegangskaart te scannen. Deze blijft bruikbaar. Daarnaast krijgen bezoekers ook toegang met hun eID (elektronische identiteitskaart). Jonathan de Witte, algemeen directeur van EcoWerf: "Dankzij de ANPR-camera’s wordt de nummerplaat automatisch gekoppeld aan de identiteitskaart van de bestuurder. Hierdoor herkent het systeem bij de weegbrug meteen wie er passeert, waardoor inwoners slechts één keer hun eID hoeven te scannen tijdens hun hele bezoek. Zodra ze het park verlaten, wist het systeem de nummerplaat uit onze systemen. Dit zorgt voor een snellere doorstroming en een aangenamere ervaring."

Over EcoWerf

Intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf zorgt voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in 28 gemeenten in Oost-Brabant. Haar 420 medewerkers verzorgen samen de dienstverlening voor 465.000 inwoners. Dagelijks zijn er 60 ophaal- en containerwagens met meer dan 120 laders en chauffeurs op de baan. Ook kunnen onze inwoners terecht bij 70 parkwachters op 24 recyclageparken.

Jaarlijks verwerkt EcoWerf 50.000 ton gft tot groene energie in haar vergistingsinstallatie én tot waardevolle compost in haar composteerinstallatie. EcoWerf zet ook in op afvalpreventie en zet regelmatig projecten op om afval, zwerfvuil en sluikstort te verminderen.