Proefproject met peukenzuilen in stationsomgeving

Gepubliceerd op dinsdag 6 april 2021
Per dag belanden in Vlaanderen alleen al zowat 100.000 peuken op straat. Volgens OVAM is de sigarettenpeuk de grootste vervuiler. Ook onze stationsomgeving ligt er vaak met peuken bezaaid bij. Daarom plaatst de stad er nu drie peukenzuilen in het kader van een proefproject.

Slechts 20% van de sigarettenpeuken komen ‘correct’ in het restafval terecht. Dat is problematisch, want niets is zo vervuilend als een sigarettenpeuk. Zelfs een beetje regen is voldoende om de gifstoffen die een sigarettenpeuk bevat, in ons grondwater terecht te laten komen.

Samen met Fresh Tray Services startten we een proefproject op waarbij we drie peukenzuilen in de stationsomgeving plaatsten. Zo houden we de ingezamelde sigarettenpeuken gescheiden van het andere afval.

Verzamelen en recycleren

De drie brandwerende peukenzuilen kunnen elk tot 2.000 peuken bevatten. Door de kleine opening in de zuil kan er ook geen ander afval in terechtkomen. De cassette aan de binnenkant van de zuil verbergt de peuken en houdt de slechte lucht vast. De drie recyclagezuilen worden tweewekelijks geledigd en onderhouden. De lediging van de zuilen gebeurt bovendien eco-vriendelijk met een voertuig op gas.

De ingezamelde peuken worden voor recyclage afgevoerd en verwerkt tot een grondstof die onder meer in 3D-printers gebruikt kan worden. Op die manier worden alle onderdelen van de oude sigaretten hergebruikt.

Testfase

De testfase in onze stad zal twee maanden lopen. Ook voor de Grote Markt en andere locaties zullen we nog bekijken welke maatregelen we kunnen nemen.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met de dienst Leefmilieu via milieudienst@aarschot.be.