Social media

Een klantvriendelijk stadhuis voor iedereen

In mei 2018 opent het vernieuwde stadhuis zijn deuren. Alle loketten vind je dan op het gelijkvloers. Nadat je een ticket genomen hebt aan de ticketzuil, kan je terecht in de wachtruimte tot het jouw beurt is.

Het nieuwe stadhuis in drie stappen

Stap 1: Kom binnen en neem je ticket aan de ticketzuil.

Stap 2: Neem plaats in de wachtruimte tot je volgnummer wordt afgeroepen. Het nummer verschijnt ook op de schermen die in de wachtruimte en boven de onthaalbalie hangen.

Stap 3: Ga naar het aangeduide loket. We helpen je graag verder!

Aarschottenaren over de nieuwe dienstverlening

Wij hoorden graag van enkele Aarschottenaren wat zij van de nieuwe dienstverlening vinden.

 

Jonny (72) uit Rillaar: Het systeem waarbij je een ticketje moet nemen en in de wachtzaal wacht tot je nummer wordt afgeroepen, zijn we al gewend van in het ziekenhuis of bij de mutualiteit. Het is handig dat je zelf niet in de gaten moet houden wie voor of achter je is. Want vaak kwam je aan de loketten van het stadhuis en stond er al een rij wachtenden. Het was niet altijd duidelijk wie aan welk loket stond aan te schuiven.

Ik vind het goed dat alle loketten op het gelijkvloers verzameld worden. Zo moeten we onze weg doorheen het stadhuis niet meer zoeken. Ook al kom je voor verschillende zaken, bijvoorbeeld je identiteitskaart, PMD-zakken en je kaart voor het recyclagepark, toch moet je maar op één verdieping zijn.

Alle loketten zullen ook goed toegankelijk zijn. Mensen die wat slechter te been zijn, moeten niet meer naar boven. Ook voor mensen met een rolstoel of kinderwagen zal het handig zijn dat ze de lift niet meer moeten nemen.

 Lut (59) uit Rillaar: We onderzoeken de mogelijkheden om ons huis te verbouwen tot een kangoeroewoning of 2/3 van ons huis om te bouwen tot appartementen. Een tijdje geleden ging ik al eens langs bij het woonloket om informatie in te winnen, maar we hebben ook stedenbouwkundige inlichtingen nodig.

Het is een pluspunt dat we in het nieuwe stadhuis in een aparte ruimte kunnen samenzitten met de dienst Ruimtelijke Ordening. Zo kunnen we in alle rust en privacy onze vragen stellen. Onze bouwplannen kunnen we overzichtelijk projecteren op een groot scherm. Ook dat zal ervoor zorgen dat de bespreking professioneel en vlot kan verlopen.

Yves (32) en Tinne (30) uit Langdorp: Nu alle loketten op het gelijkvloers verzameld zijn, hoeven we ons niet meer met de kinderwagen en maxi cosi in de lift te worstelen om naar de loketten te gaan. Dat is heel wat minder gesleur.

Het zal ook aangenamer wachten zijn in de wachtruimte. We hebben vernomen dat er een tv zal zijn voor de kinderen en leesvoer voor ons. En omdat we een ticketje krijgen, kunnen we rustig onze beurt afwachten terwijl we onze kinderen alle aandacht geven.

 Gert (32) uit Aarschot: Als rolstoelgebruiker en lid van de werkgroep toegankelijkheid was ik nauw betrokken bij de inrichting van het gelijkvloers. Ik kon er mee over waken dat de doorgangen voor rolstoelgebruikers ruim genoeg zijn.

Fijn dat de nieuwe onthaalbalie afgestemd is op rolstoelgebruikers, dankzij een verlaagd loket op hun maat. Ook is het een grote verbetering dat alle loketten gebundeld zijn op het gelijkvloers. Zo moet ik me niet meer in de lift wurmen met mijn rolstoel.