Preventie Diabetes type 2

Gepubliceerd op donderdag 27 juni 2024
Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort en Scherpenheuvel-Zichem werken aan de preventie van Diabetes type 2

De Intergemeentelijke preventiewerking van regio Demerland - een structurele ondersteuning van lokale besturen - zet vanaf dit najaar extra in op een gezondere levensstijl voor de inwoners. Met het project HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op Diabetes type 2 opgespoord en begeleid.

HALT2Diabetes, iets voor mij?

Om deel te nemen aan HALT2Diabetes ben je 45 jaar of ouder. Je vult eerst een vragenlijst in (de FINDRISC-vragenlijst). Als die aangeeft dat je een verhoogt risico loopt op diabetes, word je doorverwezen naar je huisarts. De huisarts bepaalt met een nuchtere bloedname of je een verhoogd risico loopt. Vrouwen uit de Zoet Zwanger databank kunnen rechtstreeks instappen, ongeacht hun leeftijd.

Als de vragenlijst en de bloedname wijzen op een verhoogd risico op diabetes type 2, dan kan je instappen in het project. Heb je al diabetes type 2? Dan is HALT2Diabetes niet voor jou. Je kan dan wel terecht bij je huisarts. De gratis groepscursus bestaat uit zes sessies ‘Gezonde voeding op verwijzing’ met een erkend diëtist. Je krijgt praktische tips om je eetgewoonten aan te passen naar een gezonder voedingspatroon.

Van een testfase in Scherpenheuvel-Zichem naar een project in de hele regio

In 2023 was Gezonde Stad Scherpenheuvel-Zichem een pionier in onze regio. Samen met de intergemeentelijke preventiewerker, Logo Oost-Brabant, Eerstelijnszone Demerland en de Diabetes Liga startten ze het project op. Mensen werden geholpen met het invullen van de vragenlijst en doorverwezen naar de huisarts. Voor de personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 werden twee groepscursussen georganiseerd.

Na een succesvolle editie in Scherpenheuvel-Zichem wordt het project nu intergemeentelijk uitgebreid. Aarschot, Begijnendijk en Bekkevoort stappen ook in. Samen met de intergemeentelijke preventiewerker werken ze zo aan gezondere inwoners.

Kan ik meedoen in mijn gemeente?

In het voorjaar van 2025 gaat de cursus door in Aarschot. Deze communicatie volgt nog. 

Meer info?