Persoonlijke-assistentiebudget voor personen met een handicap

Met een Persoonlijk-assistentiebudget (PAB) kan een persoon met een handicap assistentie thuis, op school of op het werk organiseren en financieren.

Met het PAB werf je assistenten aan. Je wordt dus werkgever. Jouw assistenten voeren allerlei taken voor je uit en helpt je bij de organisatie van jouw dagelijks leven, bijvoorbeeld voor:

  • huishoudelijke taken (koken, opruimen, enz.)
  • lichamelijke taken (wassen en aankleden, eten, enz.)
  • verplaatsingen (boodschappen of andere verplaatsingen, enz.)
  • dagactiviteiten (uitstappen, enz.)
  • agogische, pedagogische of orthopedagogische begeleiding of ondersteuning van de persoon met een handicap en zijn of haar ouders (aanvaarding van en omgang met de handicap, zelfredzaamheid, assertiviteit, opbouw van een sociaal netwerk, toekomstplanning, ...).

Je krijgt een PAB tot u het zelf stopzet, of het wordt stopgezet wegens overlijden of fraude.

Voorwaarden

Vanaf 1 april 2016 kan een PAB enkel aangevraagd worden voor minderjarigen, via de Afdeling Continuïteit en Toegang (Intersectorale Toegangspoort). Meerderjarigen kunnen een Persoonsvolgend Budget (PVB) aanvragen.

Zodra je toegang hebt tot een PAB, mag u die niet zomaar gebruiken. Het geld is bedoeld om uw persoonlijke assistent(en) te betalen, die je helpen bij:

  • huishoudelijk taken
  • lichamelijke taken
  • verplaatsingen
  • dagactiviteiten
  • agogische, pedagogiche of orthopedagogische ondersteuning van uzelf of uw ouders.

Met jouw PAB kan je ook de onkosten van vrijwillige assistenten betalen en de uren van tolken Vlaamse gebarentaal of schrijftolken die door het VAPH niet terugbetaald worden.

Met het PAB kan je ook andere kosten betalen, bijvoorbeeld de kosten van het bioscoopticket van jouw persoonlijke assistent wanneer hij of zij je vergezelt naar de bioscoop. Die kosten mogen echter niet meer dan 5% van het PAB uitmaken.

Procedure

Vanaf 1 april 2016 kunnen enkel minderjarigen een PAB aanvragen. Zij kunnen dit doen via de Afdeling Continuïteit en Toegang (Intersectorale Toegangspoort).

Spoedprocedure

Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar met snel degeneratieve aandoeningen hebben, gezien de evolutie van hun ziekte, sneller bijstand nodig. Daarom kunnen zij via een spoedprocedure onmiddellijk een PAB toegekend krijgen. Om de spoedprocedure te starten laat je een attest invullen door de behandelende arts-specialist.

Kostprijs

Om uitgaven terug te vorderen, moet je een kostenstaat invullen en bezorgen aan het VAPH.

Uitzonderingen

Het PAB stelt je in staat om heel uiteenlopende vormen van ondersteuning te financieren. Er zijn echter ook beperkingen.