OverKop-huis in Aarschot

Gepubliceerd op vrijdag 29 maart 2024
Vanaf 3 april krijgt de site van jeugdcentrum De Klinker nog een extra functie. Naast de jeugddienst, De Klinker Club, het jeugdhuis, het skatepark en het multisportterrein kan je er binnenkort ook het Aarschotse OverKop-huis vinden.

In het kader van kind- en jeugdvriendelijk Aarschot bevroegen we honderden kinderen en jongeren.. Er kwamen enkele duidelijke noden en bezorgdheden naar boven. Jongeren willen meer overdekte hangplekken, minder taboes, een bruisende stad waar van alles te doen is, laagdrempelige hulpverlening én vooral geen wachtlijsten voor die hulpverlening. Op een aantal van deze noden kunnen we nu inspelen met het Aarschotse OverKop-huis.

Waarom OverKop in Aarschot?

Vlaanderen telt al tientallen OverKop-huizen. Het is fantastisch nieuws dat we nu ook aan onze Aarschotse jongeren een OverKop-huis kunnen aanbieden, want OverKop speelt inderdaad in op hun noden. Aarschot is een scholenstad waar dus dagelijks veel jongeren samenkomen. Aarschot is ook een goed voorbeeld als het gaat over actie en samenwerking op het vlak van vrije tijd en mentaal jongerenwelzijn. We werken nauw samen met partners als JAC, CAW en Arktos.

Het jeugdcentrum is de ideale locatie om de OverKop-werking aan te bieden. Het jeugdhuis, het skatepark en het multisportterrein maken dat het nu al een laagdrempelige plek voor jongeren is.

Een luisterend oor voor jongeren

Jongeren zijn welkom in jeugdcentrum De Klinker om te chillen, te hangen, te sporten, muziek te luisteren, andere jongeren te ontmoeten... Maar vanaf april staan er dus ook OverKop-medewerkers klaar om een luisterend oor te bieden en eventueel door te verwijzen, om vormingen te organiseren over jongerenthema’s en om taboes bespreekbaar te maken. We richten ons hierbij tot alle jongeren in al hun diversiteit.

OverKop Aarschot is een samenwerking tussen CAW Oost-Brabant, Arktos en jeugdcentrum De Klinker van de stad Aarschot.