Social media

Op pad met de padden

Gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2019
Vorig jaar organiseerde Natuurpunt Aarschot voor het eerst een grote paddenoverzetactie in de stad. De actie werd een gigantisch succes. Ook dit jaar zal Natuurpunt Aarschot in samenwerking met de stad een paddenoverzetactie organiseren.

Maartse paddentrek
Een paddenoverzetactie is nodig wanneer amfibieën - padden, kikkers en salamanders - ontwaken uit hun winterslaap en op zoek gaan naar een poel om zich voort te planten. Als ze op die tocht een (drukke) straat moeten oversteken resulteert dat vaak in een gigantisch slagveld. Natuurpunt en haar vrijwilligers proberen dat bloedbad te voorkomen.

In Aarschot zijn intussen alle plaatsen waar deze oversteek plaatsvindt opgelijst. Tijdens de paddentrekperiode (meestal begin maart) komen de vrijwilligers van Natuurpunt op deze plaatsen in actie om de dieren een handje toe te steken. De trek begint rond zonsondergang en duurt gewoonlijk een uur of twee.

Veilige oversteek
Sinds dit jaar beschikken de vrijwilligers over nadarhekken die ze kunnen opstellen als ze aan het werk zijn. Rij voor de veiligheid van dier en mens deze nadarhekken niet voorbij, maar maak een klein ommetje om op je bestemming te geraken.

Help je mee?
Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Natuurpunt Aarschot komt altijd helpende handen te kort. Stuur een mailtje naar kristofbauwens@hotmail.com om je aan te sluiten. Neem ook zeker een kijkje in de speciaal voor deze actie opgerichte groep “Zebrapad” op Facebook: https://www.facebook.com/groups/145048102854880.