Week van de Mobiliteit

Gepubliceerd op dinsdag 31 augustus 2021
Ook in Aarschot staan er activiteiten op het programma tijdens de Week van de Mobiliteit. Autoloze zondag 19 september wordt het hoogtepunt van de week met een Stamperkeskoers, Speelstraten en een Demerafvaart met kano.

16 tot 22 september

Kom te voet of met de fiets naar school

We moedigen de leerlingen van de lagere scholen aan om tijdens de Week van de Mobiliteit zo vaak mogelijk met de fiets of te voet naar school te komen. Ze krijgen daarvoor een stempelkaart. Drie stempels levert gratis toegang tot een zweminstuif in het Stedelijk Zwembad op.

Autoloze zondag 19 september

Fietszone verkeersvrij

Van 12 tot 18 uur geldt er rij- en parkeerverbod in alle straten van de fietszone (met uitzondering van de August Reyerslaan). Op het binnenplein van de Bonewijk wordt het parkeerverbod al om 10 uur ingesteld. Klik hier om te bekijken welke straten tot de fietszone behoren.

Stamperkeskoers

Tal van peuters en kleuters staan op autoloze zondag 19 september aan de start van de enige echte Stamperkeskoers. Elke deelnemer krijgt een medaille, uitgereikt door Artuur, de mascotte van kind- en jeugdvriendelijk Aarschot. Er zijn al heel wat Stamperkes ingeschreven.

  • 14u30: Aanmelden Stamperkeskoers
  • 15u00: Start geboortejaar 2019 (2 jaar)
  • 15u30: Start geboortejaar 2018 (3jaar)
  • 16u00: Start geboortejaar 2017 (4jaar)
  • 16u30: Start geboortejaar 2016 (5jaar)
  • 17u00: Start steppersronde

Maar ook voor kinderen die niet deelnemen aan de Stamperskoers is het de moeite om op zondagnamiddag 19 september af te zakken naar de Grote Markt. Straattheater en springkastelen zorgen doorlopend voor extra fun.

Op de website van De Klinker vind je meer info en kan je checken of er nog vrije plaatsen zijn.

Speelstraten

Ook in de Rumoldus Wetzstraat en in de Albertlaan gaan de auto’s op zondag 19 september aan de kant. Beide straten worden omgetoverd tot Speelstraten. Kinderen zullen dus naar hartenlust kunnen spelen van 13 tot 18 uur in de Rumoldus Wetzstraat en van 10 tot 18 uur in de Albertlaan.

Fietscircuit

Op de Bonewijk kunnen kinderen op zondag 19 september vanaf 14 uur toertjes fietsen op het fietscircuit.

Fietscontrole

Benieuwd of je fiets verkeerstechnisch in orde is? Dan kan je op zondag 19 september tussen 10 en 17 uur terecht aan de fietscontrolestand van de lokale politie. De agenten kijken je fiets met veel plezier na.

Demerafvaart met kano

Op autoloze zondag 19 september kan je Aarschot ook vanop het water ontdekken. Om 10 uur, 13 uur en 16 uur vertrekken kanovaarten aan het voetgangersbruggetje op parking Demervallei. Een kanovaart duurt telkens ongeveer 1 uur. Vanaf de uitstapplaats ter hoogte van het Kasteel van Nieuwland wandel je met een Aarschotse stadsgids terug naar het centrum van Aarschot.

Opgelet: per kanovaart zijn er slechts 10 kano’s beschikbaar (min. 2, max. 3 personen per kano). De minimumleeftijd is 6 jaar en je moet kunnen zwemmen. De kanovaart kost 10 euro per persoon. Reserveer je deelname via www.hetgasthuis.be.

In samenwerking met The Shelter.

Eerder en verder in de week op het programma

Pillampentocht langs trage wegen

Op vrijdag 17 september kan je een avondwandeling maken langs veldwegen, kerkwegels en bospaden. De wandeling is ongeveer 5 km lang en vertrekt om 19 uur aan de Gijmelsesteenweg 312 (parking toekomstig fietscafé). Vergeet je zaklamp niet.

Fietstocht langs trage wegen

Op zaterdag 18 september kan je deelnemen aan een fietstocht langs trage wegen. De fietstocht vertrekt om 14 uur aan de Gijmelsesteenweg 312 en wordt begeleid door een Aarschotse stadsgids. Je kan je deelname reserveren via www.hetgasthuis.be.

Fietsgraveeractie

Op dinsdag 21 en woensdag 22 september kan je op de Grote Markt je fiets laten graveren. Je kan gewoon langskomen zonder reservatie. Op dinsdag staat de dienst Mobiliteit voor je klaar van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 15 uur. Op woensdag 22 september bemant de lokale politie de fietsgraveerstand van 10 tot 12 uur en van 12.30 tot 15.30 uur.

Meer acties

Voor meer acties in het kader van de Week van de Mobiliteit in Aarschot en omgeving kan je een kijkje nemen op www.duurzame-mobiliteit.be.