Handige handen en figuranten gezocht voor evocatie Pastoor Dergent

Gepubliceerd op dinsdag 20 april 2021
Deze zomer organiseert de stad Aarschot in samenwerking met CC Het Gasthuis weer een grootse evocatie. Na Sint-Rochus, Bloednacht en De Grecht wordt de evocatie dit keer opgebouwd rond het leven van pastoor Dergent. Het spektakel zal plaatsvinden op het dorpsplein van Gelrode.

Achter de schermen wordt momenteel al hard gewerkt aan de evocatie over het leven van pastoor Dergent. Het is de bedoeling om volgende maand te starten met repetities in kleine groepen. Hopelijk kunnen de groepen dan in juli samengebracht worden om dans, zang en de verschillende scènes samen te repeteren.

Voorbereidingen verlopen coronaproof

Het verloop van de voorbereidingen hangt natuurlijk af van wat mogelijk is binnen de geldende maatregelen. Hoe dan ook zullen we erop toezien dat alle repetities en andere voorbereidingen steeds volgens de geldende coronamaatregelen verlopen.

Wil jij meewerken aan de evocatie?

We zoeken nog een 15-tal mannelijke figuranten om soldaten en inwoners van Gelrode te spelen. Daarnaast zijn er veel handige handen nodig. Enerzijds om kledij te maken en aan te passen, anderzijds om voor en tijdens de voorstellingen te grimeren en aan te kleden. Er moeten namelijk een 70-tal toneelspelers en figuranten gekleed worden.

Wil jij figureren of helpen met de kledij? Stuur dan een mailtje naar cultuurcoƶrdinatie@aarschot.be.

Wie was pastoor Dergent?

Pieter-Jozef Dergent was pastoor in Gelrode, waar hij het slachtoffer werd van de Duitse oorlogsterreur. Hij bleef zijn parochianen trouw toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op 26 augustus 1914 vervoerde hij drie gewonden uit Gelrode naar Aarschot. Bij zijn terugkeer sloten Duitse soldaten hem op in het stadhuis. Ze bespotten en mishandelden hem. Nadat hij weigerde om zijn geloof af te zweren, brachten de Duitsers hem om met drie revolverschoten.

101 jaar geleden kreeg pastoor Dergent een grafmonument in Gelrode. In 1960 werd een procedure tot zaligverklaring opgestart, tot nu toe zonder gevolg.