De plaatsing van de trap is een van de laatste stappen in de restauratie van de toren. Ook de omgeving van de toren kreeg al een grondige opfrisbeurt als groene verbinding met het stadscentrum.
Historisch erfgoed
De Orleanstoren roept bij veel Aarschottenaren nostalgische herinneringen op. De toren ontstond omstreeks 1200 en is samen met de Braekepoort de enige stille getuige van de middeleeuwse stadsomwalling rond Aarschot. De hoektoren vormt door zijn strategische ligging het hoogste punt van de streek en de belangrijkste uitkijkpost van de oude stadsversterkingen. Het monument met historische zichtlijn werd al eens gerestaureerd in de loop van de jaren 1930, 1970 en 1990, maar was opnieuw aan een restauratie toe.
Grondige restauratie
Begin dit jaar ging de stad van start met uitvoerige restauratiewerken om de toren in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De muren werden bovenaan afgedekt met levende planten, een conserveringstechniek gekend als soft capping. Op donderdag 10 oktober plaatsten we een nieuwe cortenstalen trap. Die leidt naar een uitkijkplatform dat 2,5 meter boven de toren uitsteekt, waar je kan genieten van een prachtig panorama over de groene stad.
Omgeving in een nieuw jasje
Ook de omgeving rond de Orleanstoren werd onder handen genomen. Die omgevingsaanleg kadert binnen het stadsvernieuwingsproject 'Natuur in de stad - De Torens', waarmee de stad een groene verbinding tussen het stadscentrum en de Orleanstoren realiseert.
De stad legde een zwevend pad in cortenstaal aan met een lengte van 100 meter en evenwijdig aan de oude kloostermuur. Dat pad takt aan op de bestaande ijzerzandstenen trap die werd
hersteld en voorzien van een leuning om de toegankelijkheid te verbeteren. De heraanleg van de bestaande veldweg ten zuiden van de Orleanstoren pakt de stad later nog aan
Gezellige ontmoetingsruimte met prachtig uitzicht
De weide ten zuiden van de kloostermuur wordt een gezellige publieke ontmoetings- en verblijfsruimte met uitzicht over het stadscentrum. De historische zichtlijn vanuit de toren richting het noorden wordt in de toekomst grotendeels hersteld zodat de plek haar historische waarde als uitkijkpunt over de omgeving volledig kan terugwinnen. Uiteraard met respect voor de natuur- en erfgoedwaarden van de hele site en voor de cultuurhistorische landschapskenmerken van het gebied.
Aarschottenaren nemen in primeur een kijkje op 12 en 13 oktober
Het restauratieproject is intussen zo goed als afgerond. Aarschottenaren konden in het weekend van 12 en 13 oktober alvast een eerste bezoekje brengen aan de gerestaureerde toren.
De komende weken staan de laatste afwerkingen op de planning en is de toren bijgevolg weer even gesloten. Ook de kruinen van de aangrenzende bomen worden nog gesnoeid om het panoramazicht extra te vergroten. Wanneer de beplanting en afwerkingen in orde zijn, volgt er in het voorjaar van 2025 een grote, feestelijke inhuldiging voor alle Aarschottenaren.
Zo kan iedereen binnenkort terug met volle teugen genieten van dit prachtig historisch erfgoed.