Vanaf 1 januari 2025 neemt EcoWerf het afvalbeheer van de stad Aarschot over

Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2025
Aarschot is sinds 2021 vennoot van EcoWerf. Zo kunnen Aarschottenaren sinds 2021 al terecht in het EcoWerf-recyclagepark Messelbroek en sinds 2023 haalt EcoWerf in Aarschot asbest op aan huis. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze samenwerking nog uitgebreid. Dit brengt extra voordelen met zich mee.

Recyclagepark 

Alle inwoners van Aarschot kunnen vanaf 1 januari 2025 terecht op alle EcoWerf-recyclageparken met DifTar-weegsysteem. De dichtstbijzijnde recyclageparken zijn in Begijnendijk en Werchter. De DifTar-recyclageparken zijn ontworpen op maat van de gebruiker met uitgebreide openingsuren, een gemakkelijke toegangsregistratie en afvalcontainers die veilig en ergonomisch bereikbaar zijn. Het recyclagepark van Aarschot krijgt dezelfde voordelen. Het park wordt tijdelijk gesloten op 1 januari 2025 en tijdens een verbouwing opgefrist. Inwoners worden nog verder geïnformeerd over de heropening van het recyclagepark. De tarieven en de afvalsoorten die je kan aanbieden, blijven grotendeels dezelfde.

Huishoudelijk afval

Aan de inzameling van het huishoudelijk afval verandert er weinig, enkel de dag van ophaling wijzigt. Inwoners kunnen hun huidige containers blijven gebruiken en de tarieven voor huisvuil, gft en papier/karton blijven dezelfde. Een rol pmd-zakken van 60 liter wordt 2 euro goedkoper én inwoners kunnen vanaf 2025 ook zakken van 90 liter aankopen tegen 4 euro per rol. Verder zal EcoWerf voor sommige afvalfracties vaker langskomen: om de vier weken voor papier en karton en zes keer per jaar voor grofvuil.

Belangrijk om weten

  • Voor de ophaling moet alle papier en karton in de afvalcontainer. Plaats dus geen extra papier en karton naast de container en zorg ervoor dat je afvalcontainer volledig dicht is.
     
  • Is één van je afvalcontainers te klein of stuk? Dan kan je deze gratis inwisselen. Je kan dit telefonisch aanvragen via het gratis nummer 0800 97 097.
  • Als je niet alle papier en karton in je afvalcontainer krijgt, kan je dit ook naar een recyclagepark brengen. Het recyclagepark van Aarschot is tijdelijk gesloten omwille van verbouwingswerken, maar je kan terecht in alle DifTar-gewichtsparken van EcoWerf.

Glasbollen

Daarnaast staat EcoWerf vanaf 2025 in voor het leegmaken van een deel van de straatvuilnisbakjes. Ook verzorgt de intercommunale het beheer en de lediging van de glasbollen. Hiervoor zal EcoWerf de glasbollen op het grondgebied van de stad Aarschot volledig vervangen. Verder zal EcoWerf zorgen voor een uitgebreide afvalkalender, een halfjaarlijks infomagazine (ter vervanging van ’t Stampertje) en acties die sluikstort en zwerfvuil voorkomen.

Cameraproject

Vanaf 2025 wordt er in Aarschot ook gestart met het cameraproject van EcoWerf. In samenwerking met de stad Aarschot kan EcoWerf anonieme camera’s inzetten tegen sluikstorten. Ze doet dit zowel aan de glasbollen als op andere hotspots, zoals kledingcontainers of verlaten plekjes en veldwegen.

Meer info

Inwoners ontvingen een brief met meer informatie. Ook op de website van EcoWerf kunnen Aarschottenaren de nodige informatie vinden.

Heb je een vraag of wil je iets melden met betrekking tot de afvalophaling of een recyclagepark? Neem dan contact op met EcoWerf via het formulier op https://www.ecowerf.be/contact of via 0800 97 097.