Meer dan 1000 zonnepanelen op de daken van het zwembad, woonzorgcentrum en de bib

Gepubliceerd op donderdag 4 mei 2023
Samen met Energy Service Company VMA investeerde de stad onlangs in zonnepanelen op de daken van het zwembad, woonzorgcentrum Sint-Rochus en de bibliotheek. Deze energiemaatregel vormt een onderdeel van het energie-investeringsproject waarvoor we sinds vorig jaar samenwerken met VMA.

Binnen dit energie-investeringsproject zorgen we voor energiebesparingen in het Stedelijk Sportcentrum Demervallei met het Stedelijk Zwembad, woonzorgcentrum Sint-Rochus, Huis Verdonck en de culturele site waaronder de bib en het Stedelijk Museum. Het gaat om een investering van ongeveer 8 miljoen euro over een looptijd van 12 jaar. Die investering zullen we ruimschoots kunnen terugverdienen met de energiebesparingen die eruit voortvloeien. Hieraan gekoppeld voeren we nog bijkomende werken uit. Zo plaatsten we vorig jaar al nieuwe ramen in het sportcentrum en Huis Verdonck.

Zonnepanelen

Ons energie-investeringsproject loopt vlot. Op de daken van de bib, woonzorgcentrum Sint-Rochus en het zwembad werden de PV-installaties onlangs operationeel gesteld. In opdracht van de stad plaatste de installateur in totaal maar liefst 1.022 zonnepanelen op deze drie stadsgebouwen. De plaatsing van de zonnepanelen op het dak van het zwembad werd voorafgegaan door een grondige dakrenovatie. Vorig jaar vernieuwden we de bestaande steeldeck volledig.

Fikse CO2-besparing

Net zoals vele andere Vlaamse steden en gemeenten, willen we met dit energie-investeringsproject onze klimaatambities ondersteunen. De 1.022 zonnepanelen zullen jaarlijks zo’n 357.000 kWh aan groene stroom produceren. Dat is het equivalent van het gemiddelde totale jaarverbruik van meer dan 100 gezinnen. In totaal spreken we over een jaarlijkse besparing van 49 ton CO2 of het equivalent van maar liefst 9,5 keer rond de aarde met een gemiddelde nieuwe benzinewagen. Ook de warmtekrachtkoppeling in het zwembad zal kortelings operationeel zijn en nog bijkomende besparingen opleveren.

We dragen hiermee dus ons steentje bij aan het klimaat en nemen als stad onze voorbeeldfunctie op. Ook financieel is de operatie voordelig. De gemiddelde terugverdientijd voor de PV-installaties op de drie sites ligt op minder dan negen jaar.

Nieuwe projecten

Onze stad heeft ingetekend voor de organisatie van een lokale energiecoöperatie. Hiermee willen we de overgang naar hernieuwbare energie een duwtje in de rug geven. Alle Aarschottenaren zullen kunnen deelnemen. Een energiegemeenschap verenigt zich om samen activiteiten rond energie te organiseren. Je koopt bijvoorbeeld samen zonnepanelen, produceert en verkoopt energie, biedt samen laadpalen aan… en je wordt meer energieonafhankelijk.

Verder blijft onze stad inzetten op het continu verbeteren van haar eigen patrimonium. Het zijn investeringen die noodzakelijk zijn om de duurzaamheid van de eigen gebouwen voor de toekomst te bewaken.