Zonder Woorden: dubbelexpo Masereel/Serneels

Gepubliceerd op donderdag 2 maart 2023
Deze gratis expo loopt nog tot 4 juni in het stedelijk museum.

Van 5 maart tot 4 juni 2023 stelt de gloednieuwe exporuimte in het stedelijk museum van Aarschot de deuren open voor een indrukwekkende dubbelexpo. ‘Zonder Woorden’ brengt de werken van twee meesters uit een andere periode, Frans Masereel en Stefan Serneels, voor het eerst samen.


De kunstenaars

Frans Masereel (1889-1972) is tekenaar, aquarellist, schilder, bedreven in de boekdrukkunst, ontwerper van controversiële beeldromans en illustrator van werken uit de wereldliteratuur. We kennen Masereel vooral als onovertroffen vakman in de houtsnijkunst. Een chroniqueur van de twintigste eeuw. Een eeuw getekend door een mix van onmenselijke oorlogen, waanzin, wanverhoudingen, onderdrukking van de kleine man en hoogtij van menselijke dwaasheden. Als overtuigd pacifist brengt Masereel net die gewelddadigheid onverschrokken in beeld. Een aanklacht in het kwadraat. Als verwoed reiziger doorkruiste hij onder andere Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Rusland en China. Wat hij er zag is weerspiegeld in zijn werk, dat verboden werd in nazi-Duitsland. Toch vond het later terug erkenning in datzelfde naoorlogse Duitsland en wordt het als buitengewoon ervaren tot in China. Masereel wordt beschouwd als één van de grote kunstenaars van de twintigste eeuw.

Stefan Serneels (1968), chroniqueur van de laat twintigste en vooral eenentwintigste eeuw, roept in tegenstelling tot Masereel een totaal verinnerlijkte wereld op. Vreemd, irrationeel, bedreigend, onheilspellend. Alledaagse locaties en voorwerpen krijgen, eens uit hun banale context gerukt, een nieuwe lading. Herinneringen, hoogstpersoonlijk en onvermijdelijk vertekend, duiken op tegen de achtergrond van de wereld van nu. Horrorfilms, de suspense van Hitchcock, stills en foto’s, absurdistische teksten van onder andere Beckett, manga’s en underground electro-muziek zitten in zijn hoofd gebrand. Op basis daarvan ontwikkelt Serneels een eigen heel herkenbare schriftuur.

Tentoonstellingsmaker Frank Hendrickx stelde de expo samen. Er staan al talloze exposities op zijn naam, waarin hij hedendaagse kunstenaars aan bod laat komen, vaak in confrontatie met elkaar of met internationale avant-garde kunstenaars uit vroegere periodes. Het werd geruggesteund door Roger Vander Linden, vice-voorzitter van de Masereel Stiftung in Saarbr├╝cken.

Zonder Woorden
Masereel en Serneels zijn zonder twijfel twee fantastische kunstenaars. Beide artiesten lieten hun werk al wel eens graag omringen met geschreven woorden van verschillende schrijvers, maar hun kunst spreekt voor zich. Met hun oeuvres bewijzen ze dat de beste verhalen helemaal geen woorden nodig hebben. Vandaar ook de titel van deze dubbelexpo: Zonder Woorden.


Twee meesters: gelijk en verschillend
Deze twee meesters zijn sterke tekenaars met enkele gelijkenissen. Zo is er hun onmiskenbare voorliefde voor kunst op papier en speelt spiegeling een belangrijke rol in hun werken. Toch zijn er ook heel wat verschillen tussen deze kunstenaars. Zo gaat Masereels vaak voor radicaal wit-zwarte kleuren, terwijl Serneels opteert voor gewassen grijs.


Hun verschillende wereldvisies, observatiemethodes en artistieke attitudes zorgen voor een interessant contrast.


Dubbelexpo tot 4 juni
De expo loopt nog tot 4 juni in het stedelijk museum van Aarschot en is gratis toegankelijk.