Social media

Aarschot behaalt label kindvriendelijke stad!

Aarschot mag zich de komende zes jaar officieel een kindvriendelijke stad noemen. Samen met acht andere Vlaamse gemeenten behaalde ze het label 'kindvriendelijke steden en gemeenten'.

Het label wordt toegekend aan steden en gemeenten die kinderrechten hoog in het vaandel dragen en een breed draagvlak hebben rond kindvriendelijkheid, zowel bij politici als bij de eigen diensten. Op zondag 17 juni reikte minister van Jeugd Sven Gatz het label uit aan Aarschot.

Label Kind- en jeugdvriendelijke stad

De stad Aarschot ging in de voorbije jaren een traject aan om haar kind- en jeugdvriendelijkheid nog breder uit te bouwen. Dat harde werk wordt nu ook officieel beloond.

Na onder meer een belevingsonderzoek met duizend kinderen en jongeren, het creëren van een breder draagvlak bij alle stadsdiensten, verschillende enquêtes en de uitwerking van een strategisch plan, krijgt Aarschot het officiële label als kindvriendelijke stad. De jury looft vooral het structurele engagement van alle Aarschotse diensten, met ook politie, OCMW en scholen. Het duidt op een stevig draagvlak, zo argumenteert ze. Verder geeft ze een pluim voor het intensief participatietraject met de Aarschotse kinderen en jongeren.

De stad Aarschot mag het label zes jaar lang behouden. Tijdens die zes jaar zal de stad moeten tonen dat ze het label waard is en inzetten op de doelstellingen van kind- en jeugdvriendelijk Aarschot.

Meer info over het Aarschotse traject 

Artuur feest!

Om het label te vieren, organiseert de stad Aarschot op 4 augustus een groot feest. Kinderen hebben tijdens het traject laten weten dat ze van een feestje houden, en daarom wordt de Grote Markt omgetoverd tot één groot kinderparadijs. Onder meer de Ketnetband zal er een optreden geven. Verder worden er verschillende leuke activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen zich feestelijk laten schminken, spelen in een speleobox of smullen van een lekker Artuur-ijsje.