Rioleringswerken in Molendreef en omliggende straten

Gepubliceerd op woensdag 29 mei 2024
De stad Aarschot en Aquafin zijn aan de slag in de Molendreef en omliggende straten in Rillaar.

De bestaande riolering is verouderd en moet worden vervangen. Bovendien komt het afvalwater uit de buurt vandaag in de Grote Motte terecht. De rioleringswerken starten voorjaar 2023 en duren vermoedelijk tot midden 2024. Nadien wordt de rijweg opnieuw aangelegd.

Aanleg gescheiden riolering
Aquafin plaatst een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel in de Molendreef, Motteveld, Waterhof, de Kleine Molendreef, Vin, de Jozef Van Thieltstraat en de Langestraat. Regen- en afvalwater zullen er na de werken apart worden afgevoerd.

Werken vanaf eind maart 2023
Eind maart 2023 starten de eerste, voorbereidende werken in de Molendreef. Aansluitend voeren enkele nutsmaatschappijen aanpassingen uit aan hun kabels en leidingen. Tegelijk starten de eerste rioleringswerken in de Jozef Van Thieltstraat en Waterhof. 

Een uitgebreide fasering en de laatste stand van zaken lees je op de website van Aquafin

Update 29 mei 2024

De planning voor het asfalt is nog wat vervroegd. We gaan als volgt te werk:

 • In de Kleine Molendreef leggen we de onderlaag asfalt op 3 juni.
 • Op 4 juni volgt meteen de onderlaag in de Langestraat en Motteveld.

Tijdens de asfaltwerken is de straat niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Update 7 december

 • Op maandag 11 en dinsdag 12 december wordt de schuiflaag tussen Molendreef 49 en de Diestsesteenweg geplaatst. Daarna wordt de onderlaag asfalt geplaatst.
 • Lees de volledige bewonersbrief hier.
 • De bestratingswerken in de Jozef Van Thielstraat zijn onder voorbehoud ingepland voor januari.

Update 30 november

 • Door de voorspelde vriestemperaturen kunnen de asfaltwerken tussen de Langestraat en Waterhof niet doorgaan op vrijdag 1 december.
 • Bij die temperaturen zou het asfalt immers te snel afkoelen en beginnen afbrokkelen.
 • We werken wel nog verder aan de fundering van de rijweg. Zodra de asfaltwerken opnieuw zijn ingepland, zal Aquafin de bewoners verwittigen.

Update 27 november

 • Door de regenval is de start van de funderingswerken tussen de Langestraat en Waterhof verschoven naar dinsdag 28 november.
 • Op vrijdag 1 december gieten we de onderlaag asfalt in de Molendreef, tussen de Langestraat en Waterhof.

Update 21 november

Door de slechte weersomstandigheden is de planning opgeschoven. 

 • Op 21 en 22 november gieten we de goten en boordstenen tussen de Langestraat en Waterhof. Er is tijdelijk geen toegang voor gemotoriseerd verkeer. De bewoners kregen een brief met meer informatie.
 • Tussen 24 en 27 november leggen we de fundering van de rijweg tussen de Langestraat en Waterhof. Tussen 30 november en 1 december leggen we de onderfundering tussen Waterhof en de Diestsesteenweg.
 • Als alles goed gaat, gieten we op 6 december de goten en boordstenen tussen Waterhof en de Diestsesteenweg.
 • De datum voor de plaatsing van de asfaltonderlaag ligt nog niet vast en zullen we later bekendmaken.

Opgelet: de planning hangt af van de weersomstandigheden. Indien nodig schuift de planning op. Bij regenweer kan je immers geen beton gieten.

Update 9 oktober

Op maandag 16 oktober start aannemer Besix met werken aan het kruispunt Molendreef – Langestraat. De nieuwe riolering van de Molendreef wordt er aangekoppeld op de collector in de Langestraat. Daarna wordt het kruispunt volledig heraangelegd. Ook de aansluiting van Rommelaar valt mee in deze werfzone.

Omleiding voor verkeer

Tijdens de werken is het kruispunt niet toegankelijk voor verkeer. Als alles volgens planning verloopt, kan het kruispunt ten laatste in april 2024 weer open voor alle verkeer.

Lokaal verkeer volgt een omleiding.

 • Gemotoriseerd verkeer rijdt via de Diestsesteenweg en de Tieltsebaan (grondgebied Scherpenheuvel) om de zone tussen de werf en de Maasstraat te bereiken. Het zuidelijke deel van de Langestraat (zijde ’t Rietlaer) blijft beschikbaar vanaf de Diestsesteenweg.
 • Fietsers kunnen om de werfzone heen fietsen via de lokale buurtwegen, zoals Molemanshofstraat tussen de Langestraat en Rommelaar.

Ook bussen van De Lijn volgen een omleiding. Check de dienstregeling via www.delijn.be.

Woon je in de werfzone? Dan ontvang je een briefje in de brievenbus van Besix/Aquafin met daarin meer info over de bereikbaarheid in de werfzone.

Update 8 september

 • In de Jozef Van Thieltstraat is een tijdelijke steenslagverharding gelegd zodat de opritten en garages bereikbaar zijn. De aannemer start hier binnenkort met de klinkerwerken, nadat de rioleringswerken in de Molendreef afgerond zijn.
 • In Waterhof plaatst de aannemer op 11 september de boordstenen en goten in ter plaatse gestort beton. De opritten en garages zijn tijdelijk niet bereikbaar. De omwonenden hebben hierover een infobrief ontvangen.
 • In de Molendreef legt Aquafin de gescheiden riolering aan vanaf het kruispunt met de Langestraat richting de Diestsesteenweg. Vanaf 11 september sluit Aquafin de woningen aan op de nieuwe leidiingen.

Update 21 augustus

 • In de Molendreef is Aquafin gestart met de aanleg van de afvalwaterriolering (DWA) en de regenwaterafvoer (RWA). Ze leggen de riolering aan vanaf het kruispunt met de Langestraat richting de Diestsesteenweg.
 • In Waterhof sluiten ze de woningen aan op de nieuwe riolering. Daarvoor graven ze dwarssleuven van de perceelsgrenzen richting de hoofdriolering, woning per woning.
 • In de Jozef Van Thieltstraat zijn de woningen aangesloten op de nieuwe riolering. Daar starten ze binnenkort met de heraanleg van de weg, eerst de fundering en daarna de boordstenen voordat we het wegdek plaatsen.

Vragen?

Met vragen over de riolerings- en wegenwerken kan je alle werkdagen tussen 8 en 17 uur terecht bij het contactcenter van Aquafin op het nummer 03 450 45 45 of via contact@aquafin.be.