Niet goed in je vel?
Menstruatie kan iets doen met een mens. Voel je je niet goed in je vel of maak je je zorgen over je financiële situatie en ben je jongere? Ga naar het JAC.
18+? Je kan terecht bij het CAW of het OCMW.
Wat is menstruatiearmoede?
Menstruatieschaamte en -armoede zorgt ervoor dat sommige meisjes en vrouwen weg blijven van hun werk of school. Dit zorgt er dan weer voor dat de ongelijkheidskloof tussen mannen en vrouwen blijft bestaan. Onze stad zet zich graag in om dit maatschappelijke probleem aan te pakken.
Caritas Vlaanderen bracht onlangs een rapport uit dat de vinger legt op de menstruatiearmoede in Vlaanderen. Hoewel het maar één van de vele facetten van armoede is, is het er wel één dat een enorme impact heeft op het leven van meisjes.
5% van de Vlaamse meisjes bleef al eens weg van school omdat ze geen geld hadden om menstruatieproducten te kopen.
Bij jonge meisjes die in armoede leven, miste 15% al eens school bij gebrek aan menstruatieproducten.
In Vlaanderen heeft 1 op de 8 meisjes tussen 12 en 25 jaar al wel eens niet genoeg geld gehad om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes die in armoede leven, loopt dit op tot 45%.
Ongeveer 11% van de Vlaamse meisjes leende al eens menstruatieproducten omdat ze er zelf geen geld voor hadden.
De helft van de Vlaamse meisjes gebruikte al wel eens een dubbel gevouwen zakdoek of een dubbele onderbroek omdat ze geen menstruatieproducten hadden. Meisjes in armoede doen dit vaker dan anderen: 65% van de meisjes zoekt een andere oplossing.
De mentale impact van het niet kunnen aankopen van menstruatieproducten is groot. Het zorgt voor stress en angst voor lekken.
En ook nog:
- Ongeveer 4% van de Vlaamse meisjes past vrijetijdsplannen aan omdat ze geen financiële middelen hebben om producten te kopen.
- Maandverband blijft het populairste menstruatieproduct: 90% van de Vlaamse meisjes gebruikt het, tegenover 64% tampons en 8% menstruatiecups.
- Een aantal Vlaamse meisjes neemt de pil door, omdat dit goedkoper is dan dure menstruatieproducten.
Weg met het taboe
Dagelijks menstrueren 800 miljoen meisjes en vrouwen! Heel normaal dus, én gezond. Waarom rust er dan een taboe op menstrueren?
- Angst voor lekken.
- Uitspraken als: "Het is zeker weer die periode van de maand.
- Ongelijke kennis over vrouwelijke en mannelijke lichamen in de wetenschap.
- Sommige meisjes of vrouwen hebben geen geld om menstruatieproducten te kopen, ze improviseren met zakdoekjes of ander materiaal. Dit kan dan weer negatieve gezondheidsgevolgen hebben.
Check de volledige uitleg in deze video: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/26/menstruatie/
Wat moet je weten over menstrueren?
De gemiddelde vrouw menstrueert drie tot zeven dagen. De menstruatie kan gepaard gaan met enkele klachten.
Wat is menstruatie?
Als je geen hormonale anticonceptie gebruikt zoals de pil of het hormonaal spiraal, krijg je een natuurlijke menstruatie. Je natuurlijke hormonen worden dan niet beïnvloed door de hormonen in anticonceptie. Het baarmoederslijmvlies maakt zich in het eerste deel van je menstruatiecyclus klaar voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als de eicel niet bevrucht wordt, wordt die afgestoten. Het lichaam breekt het baarmoederslijmvlies af en dat zorgt voor bloedverlies. Dit is je menstruatie, ook wel maandstonden of regels.
Heb ik ook maandstonden als ik de pil neem?
Als je de pil neemt of een andere hormonale vorm van anticonceptie, krijg je een 'kunstmatige' of nagebootste menstruatie. De meeste mensen noemen het gewoon menstruatie of maandstonden. Maar medisch gesproken klopt dat niet: die maandelijkse bloedingen tijdens de stopweek van de pil heten onttrekkingsbloedingen.
Hoe werkt kunstmatige menstruatie?
Als je de pil neemt, zorgen de kunstmatige hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus wordt stilgelegd. Er kan dus geen eitje rijpen en het baarmoederslijmvlies wordt maar een klein beetje opgebouwd. Tijdens de 6 of 7 dagen dat je stopt met de pil, is er geen opname van deze hormonen en zal het beetje baarmoederslijmvlies dat opgebouwd werd, opnieuw worden afgebroken. Dat veroorzaakt een beetje bloedverlies, maar minder dan bij een natuurlijke menstruatie. In medische termen heet dat een onttrekkingsbloeding.
Hoe lang duurt de menstruatie? Hoeveel bloed?
Gemiddeld menstrueert een vrouw 3 tot 7 dagen per maand. De duur van een menstruatie verschilt van vrouw tot vrouw. Maar varieert ook van cyclus tot cyclus. In die periode verlies je zo'n 50 ml bloed. Dat is de inhoud van een klein espressokopje of 2 tot 5 lepels. Je verliest het meeste bloed tijdens de eerste 3 dagen. Daarna neemt de hoeveelheid af?
Wanneer verlies je abnormaal veel bloed?
Normaal hoef je je over de hoeveelheid bloed geen zorgen te maken. Pas als je een hele dag lang om het uur een doorweekte tampon of maandverband moet verversen, of als je vaak meer dan 7 dagen ongesteld bent, raadpleeg je het best een arts.
Wat is de normale kleur van menstruatiebloed?
Menstruatiebloed kan roze, helderrood, donkerrood of zelfs bruin zijn.?Bloed wordt bruiner naarmate het langer in contact blijft met de lucht.
Op welke leeftijd komt de eerste menstruatie?
Meisjes krijgen hun eerste menstruatie gemiddeld rond hun 13 jaar. Maar een eerste menstruatie rond 10 of 15 jaar is ook perfect normaal.
Klachten vóór elke menstruatie (premenstrueel syndroom)
In de derde en vierde week van de menstruatiecyclus kan je last hebben van psychische en lichamelijke klachten. Dat komt door het premenstrueel syndroom.
Wat zijn veel voorkomende klachten voor de menstruatie?
Je kan bijvoorbeeld humeurig zijn, je triest voelen, gespannen borsten hebben, je opgeblazen voelen of moeite hebben om je te concentreren. Dat komt door het premenstrueel syndroom (PMS). Die symptomen verdwijnen onmiddellijk na de menstruatie.
Heeft elke vrouw last van PMS?
Nee. Naar schatting heeft 5 procent van de menstruerende vrouwen veel last van premenstrueel syndroom. De meeste vrouwen hebben er minder of geen last van. PMS komt vaker voor bij vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken. Want hormonale anticonceptie voorkomt de natuurlijke eisprong en dus ook de bijhorende klachten. De klachten van PMS verergeren als je de menopauze nadert. In de menopauze verdwijnen de klachten.
Bestaat er een behandeling voor PMS?
Er bestaat nog geen medicatie tegen PMS. Maar soms helpen lichte lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen. Heb je veel last van klachten, of verstoort PMS je dagelijks leven? Raadpleeg dan je huisarts.
Pijn en krampen tijdens de menstruatie
Veel vrouwen hebben last van menstruatiekrampen, al voor de menstruatie echt doorzet. Vanaf de derde of vierde menstruatiedag gaat het meestal beter.
Oorzaken van menstruatiepijn
- Menstruatiekrampen worden veroorzaakt door een krachtige samentrekking van de baarmoeder, die het baarmoederslijmvlies afstoot.
- Pijn en krampen kunnen een bijwerking zijn van het koperspiraaltje, vooral tijdens de eerste maanden.
- Zijn je maandstonden zeer pijnlijk? Ga dan naar de huisarts. Je pijn kan het gevolg zijn van endometriose, dat is als baarmoederslijmvlies zich ook buiten de baarmoeder ontwikkelt.
Hoe menstruatiekrampen verminderen?
- Rust en warmte (een bad, een kersenpitkussentje) kunnen de pijn verzachten.
- Andere vrouwen zijn dan weer geholpen met wat extra lichaamsbeweging.
- Eet gezond en vermijd prikkelende stoffen zoals cafeïne, suiker, zout en alcohol.
Onregelmatige of geen menstruatie
Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Maar een cyclus van 25 tot 35 dagen is ook perfect normaal.
Vanaf wanneer onregelmatig?
Je cyclus is onregelmatig als er minder dan 25 of meer dan 35 dagen zitten tussen elke menstruatie. Ook als de lengte van je cyclus elke maand veel verschilt, is hij onregelmatig. Een paar dagen verschil tussen elke menstruatie is wel normaal.
Oorzaken
Zowel bij jonge meisjes als bij vrouwen kan de menstruatie onregelmatig zijn of tijdelijk uitblijven. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Puberteit: Bij jonge meisjes is het heel normaal dat ze 1 tot 2 jaar na de eerste menstruatie onregelmatig of een aantal maanden niet menstrueren.
- Stress of spanningen kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie onregelmatig is of stopt.
- Medicijngebruik.
- Intensief sporten of vermageren. Je menstruatie kan ook onregelmatig worden als je vaak intensief sport, of op korte tijd veel bijkomt of afvalt.
- Zwangerschap: en uiteraard kun je zwanger zijn.
Laat de oorzaak vaststellen
Als je al langer menstrueert en je menstruatie blijft uit of je maakt je zorgen over je menstruatie, ga je best naar een dokter of een gynaecoloog.
Bron: sensoa.be