Code oranje voor Opgroeien en sportsector

Gepubliceerd op maandag 12 oktober 2020
In Vlaanderen gaan Oproeien en de sportsector in code oranje. Dit betekent dat er extra maatregelen gevolgd moeten worden.

Code oranje?

Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Daarom schakelen Opgroeien en de sportsector in heel Vlaanderen vanaf woensdag 14 oktober over naar kleurcode oranje.

Alle betrokken diensten, organisaties en verenigingen zijn op de hoogte gebracht. Ze zullen hun uiterste best doen om de activiteiten te organiseren volgens de maatregelen. Sommige activiteiten zullen helaas geannuleerd moeten worden.

Hieronder vindt u meer informatie over de impact van de gewijzigde kleurcodes voor de sportsector en het jeugdwerk. Deze informatie komt van het Crisiscentrum van de Vlaamse Overheid.

Sportsector

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje. Concreet betekent dit dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden tijdelijk verboden worden voor iedereen boven 12 jaar. Voor sporters onder 12 jaar verandert er op dat vlak niets. De kleedkamers en douches sluiten, behalve in zwembaden.

De sportkantines zijn open en volgen de richtlijnen van de horeca. Publiek is toegelaten op sportactiviteiten conform de bepalingen daarover in het Ministerieel Besluit en de toepassing van het Covid Event Risk Model (CERM). Als toeschouwer van een sportactiviteit moet je een mondmasker dragen.

Tijdens de herfstvakantie kunnen sportkampen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. 

De gouverneur van Vlaams-Brabant voegt hieraan toe via een besluit dat alle kantines van sportclubs, met inbegrip van drankstanden, moeten sluiten ten laatste 30 minuten na het beëindigen van de sportactiviteiten. Er zijn uitzonderingen, namelijk wanneer de gemeentelijke overheid hier een ander sluitingsuur oplegt na overleg met de gouverneur en wanneer de kantine over een toelating 1.1 van het FAVV beschikt.

Meer informatie over de kleurencodes voor sport.

Meer informatie over de maatregelen in het Stedelijk Sportcentrum Demervallei.

Opgroeien

Opgroeien schakelt over van code geel naar oranje voor kinderopvang en voor de lokale dienstverlening van Kind en Gezin. Ook binnen de Huizen van het Kind en de aanbodsvormen PGO wordt er naar code oranje overgeschakeld.

In Aarschot betekent dit dat het Huis van het Kind zijn activiteiten moet annuleren. Het peuterspeelpunt, dat normaal tweewekelijks plaatsvindt op dinsdag, is geannuleerd. 

Opgroeien vindt het belangrijk dat de kinderopvang kan openblijven. Zowel in code oranje als in code rood blijven alle kinderen welkom, tenzij ze ziek zijn of in verplichte thuisisolatie verblijven.

  • Het agentschap wil ook zijn eigen dienstverlening blijven uitvoeren, in het belang van alle gezinnen en zeker voor de meest kwetsbare. Dat is mogelijk met de richtlijnen van code oranje.
  • Binnen de Huizen van het Kind en de aanbodsvormen PGO worden alternatieve vormen van dienstverlening opnieuw de norm.

Ook bij Jeugdhulp staan kinderen, jongeren en gezinnen voorop.

  • De besmettingsgraad binnen de voorzieningen blijft laag. Daarom behoudt Jeugdhulp, zeker voor de residentiële jeugdhulp (met inbegrip van de gemeenschapsinstellingen), de globale stelregel dat Jeugdhulp zich in situatie 1 bevindt, behalve wanneer zich lokaal en/of regionaal een wijziging opdringt.
  • Voor het ambulante en mobiele aanbod vraagt Opgroeien verhoogde aandacht en voorzichtigheid. De richtlijnen in situatie 2 kunnen voor dat mobiele en ambulante aanbod een houvast bieden.
  • De eigen dienst- en hulpverlening van de jeugdhulp (OSD, ACT) schakelt over naar code oranje voor heel Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  • Jeugdhulp heeft zijn richtlijnen aangepast. 

Uiteraard is het absoluut noodzakelijk om bijzonder alert te blijven en de evoluties permanent op te volgen, voor de eigen werking en voor lokale voorzieningen. Het is aan de lokale besturen om, in overleg met alle actoren, te beslissen of er bijkomende maatregelen genomen moeten worden. Bezoek is nog steeds mogelijk, mits de uiterst strikte veiligheidsmaatregelen nageleefd worden. De voorzieningen hebben daarvoor de nodige richtlijnen gekregen. 

Voor meer informatie over de wijzigingen bij Opgroeien, klik hier.