Rookmelders

Rookmelders redden levens!

Ze verwittigen je bij brand, zodat je tijdig je woning kunt verlaten. Plaats dus voldoende rookmelders in huis.

OP DE JUISTE PLAATSEN
Voldoende rookmelders redden levens!
Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

TEST
Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken. Gebruik hiervoor NOOIT “echte” rook zoals sigarettenrook.

ONTSTOF
Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Om valse alarmen te vermijden en de goede werking te verzekeren, ontstof je één keer per maand je rookmelders. Dit kan met een stofdoek of met het borstelgedeelte van je stofzuiger.

VLUCHT
Een ingeoefend vluchtplan zorgt ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (bijvoorbeeld wie neemt de kinderen mee, langs welke weg kan je naar buiten, waar hangt een sleutel…). Sluit zoveel mogelijk deuren op de weg naar buiten. Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten.

BEL 112
Waar spreken jullie buiten af? Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112. Beschik je niet over een vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten
op welke verdieping je je bevindt.

Waar plaats ik best mijn rookmelders?

Bent u tevreden met de info op deze pagina?