Ik heb het gevoel gediscrimineerd te zijn op de woningmarkt

Iedereen heeft recht op een goede en kwalitatieve huisvesting. Woonloket streeft naar een evenwichtige woningmarkt waarin kwaliteit, betaalbaarheid en woonzekerheid centraal staan. Een gelijke toegang voor iedereen vervult daarbij een sleutelrol. Die toegang blijkt in de praktijk niet altijd evident te zijn. Uit onderzoek blijkt dat discriminatie nog altijd een hindernis vormt bij het zoeken van een woning op de private huurmarkt. 

Wanneer word je gediscrimineerd?

Wanneer verschillende kandidaat-huurders zich aanmelden, moet een verhuurder noodgedwongen een keuze maken. Verhuurders zijn zich niet altijd bewust van het feit dat zij discrimineren. Sommige verhuurders maken associaties tussen kwaliteiten van een goede huurder en andere kenmerken van de kandidaat. Deze associaties kunnen gebaseerd zijn op vooroordelen of op eerdere (negatieve) ervaringen die zij veralgemenen naar andere huurders met dezelfde kenmerken. Hoewel de verhuurder dus vrijwel altijd een selectie zal moeten maken, mag hij zich daarbij niet laten leiden door discriminerende motieven. 

Brochure

Je vindt meer informatie in de brochure Discriminatie op de huurmarkt

Discriminatie op de huurmarkt melden

Ben je van mening dat je gediscrimineerd wordt bij je zoektocht naar een woning? Je kan dit melden via onderstaande link. Via het formulier stellen we je een paar extra vragen, zodat we je daarna vlotter kunnen helpen.

https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/doe-een-melding/ 

Wil je je melding niet online doen of heb je hulp nodig bij het invullen van het formulier? Je kan steeds terecht op het woonloket tijdens de spreekuren.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?