Identificatie en registratie van huisdieren

Honden

Sinds 1 september 1998 zijn identificatie en registratie verplicht voor alle honden binnen de Europese Gemeenschap. Deze identificatie en registratie dienen te gebeuren vóór de leeftijd van 8 weken en vóór verhandeling. Identificatie wordt uitgevoerd door dierenartsen die een transponder plaatsen (tatoeages zijn nog geldig indien ze geplaatst werden voor 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar zijn, behalve wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Malta reist). Hierbij wordt een genummerd Europees paspoort voor de hond afgeleverd.

De registratie wordt beheerd door Dog ID. Let er op dat bij aankoop van een hond het identificatie document door de verkoper op jouw naam en adres wordt overgezet, zodat men met jou contact kan opnemen wanneer je hond verloren loopt. Op www.DogID.be kan je nakijken of de registratie van je hond correct is.

Koop je een hond van buitenlandse oorsprong, dan kan je dit zien aan het Europees paspoort van de hond. De beginletters van het paspoortnummer zijn dan niet BE (van België) maar NL, FR, SK of andere naargelang de herkomst van de hond. Vaak dien je dan zelf de registratie in België aan te vragen. Je dierenarts kan dit voor jou in orde brengen.

Katten

Met ingang van 1 september 2014 moet elke verantwoordelijke die katten wil verhandelen of zelfs weggeven de dieren voorafgaandelijk steriliseren, identificeren en registreren. Identificatie gebeurt door de dierenarts. Het beheer van de registratie van katten werd door de gewesten toegekend aan Cat ID. Bij de identificatie krijgen de katten ook een Europees paspoort, zoals de honden. Op www.catid.be kan je je gegevens nakijken.

Fretten

Fretten moeten enkel geïdentificeerd worden wanneer ze worden meegenomen naar het buitenland. Ze worden niet geregistreerd. Bij de identificatie krijgen ze ook een Europees paspoort.

 

Bent u tevreden met de info op deze pagina?