Honden aan de lijn

Laat je als hondeneigenaar je hond ook graag zijn poten strekken? Uiteraard heeft de hond dit nodig om in conditie te blijven en om gedragsproblemen te vermijden. Als dit gebeurt binnen een goed afgesloten terrein waar dit toegelaten is (tuin of speelweide), is er geen enkel probleem. Op alle andere plaatsen moet de hond aan de lijn.

Een hondeneigenaar met zin voor verantwoordelijkheid zal ook begrijpen dat een onbekende hond andere mensen en dieren kan doen schrikken. Sommige mensen zijn gewoon bang voor alle honden.

  • Uit jachtinstinct of om te spelen loopt een hond achter fietsers of joggers aan en probeert hen soms zelfs bij de broekspijpen te pakken.
  • Uit nieuwsgierigheid loopt een hond naar andere wandelaars of kinderen en springt soms tegen hen op. Voor een kind kan dit een angstaanjagende ervaring zijn die jarenlang gevolgen kan hebben.
  • De hond kan een paard aan het schrikken brengen waardoor het opzij springt of steigert en de ruiter doet vallen.
  • Honden hebben een jachtinstinct waardoor ze achter konijnen, hazen of ander wild aangaan. Opgejaagde vogels verlaten hun nest waardoor eksters of kraaien hun jongen of eieren kunnen pakken. Een jong ree kan sterven ten gevolge van stress wanneer het door een hond wordt opgejaagd.
  • Een loslopende hond kan een confrontatie aangaan met een aangelijnde hond.

En dan hebben we het nog niet over agressieve honden.

Om de hinder ten opzichte van andere burgers te voorkomen, heeft de stad Aarschot ervoor gekozen om loslopen van honden te verbieden tenzij op plaatsen waar dit uitdrukkelijk is toegelaten, namelijk op de hondenspeelweide in Meetshoven.

Regelgeving

De reglementering vind je terug op https://www.aarschot.be/politiereglement. Overtredingen worden bestraft met boetes tot 250 euro.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?