Hoe verkrijg ik een CST (Covid Safe Ticket)?

Nu de coronacijfers weer de hoogte ingaan, voerde de regering extra coronamaatregelen in. Vanaf nu is het verplicht om in de horeca en fitnesscentra een CST (Covid Safe Ticket) voor te leggen. In het belang van de volksgezondheid en om verwarring te vermijden trekken we de regels voor de horeca en fitnesscentra door naar alle publieke indoor evenementen vanaf 1 november. In het jeugdcentrum De Klinker en in CC Het Gasthuis moet je het CST vanaf vrijdag 29 oktober voorleggen.

We begrijpen dat er veel vragen zijn over het CST. Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen.

Wie komt in aanmerking voor een Covid Safe Ticket?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket in een van de volgende situaties:

  • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
  • je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden;
  • je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van de test plus 2 dagen;
  • je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van test plus 1 dag. Opgepast: op de site zelf is geen voorziening van sneltest

Waar kan ik het Covid Safe Ticket aanvragen?

Het CST gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Die codes zijn dus identiek. Er is geen aparte aanvraagmethode of -prodecure voor het CST.

Het CST/certificaat is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld via itsme).

Of bel naar 078 78 78 50 en ontvang je QR-codes per post.

Lukt het niet om je CST (tijdig) aan te vragen? De onthaalmedewerkers van de stad Aarschot helpen je graag verder en drukken jouw CST voor je af tijdens de openingsuren van het stadhuis. Vergeet je eID en je pincode niet. Wil je CST op je smartphone? Daarover vind je hier meer info.

Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel zijnn dat Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slovakije).

Hoe wordt het Covid Safe Ticket gecontroleerd?

Het scannen van het CST gebeurt via de app CovidSafeBE die je gratis kunt downloaden.

Het CST is persoonlijk: de organisator moet ook de identiteit van de eigenaar controleren. De controles van het CST en de identiteit moeten gebeuren door:

  • de personen die instaan voor de toegangscontrole van het evenement. Dat kunnen ook stewards zijn voor zover ze instaan voor de toegangscontrole;
  • het personeel van een bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.

Bij het scannen van jouw certificaat moet je ook een identiteitsdocument kunnen voorleggen. Zo kunnen we controleren dat het certificaat dat je toont van jou persoonlijk is. Dat moet een identiteitsdocument met biometrische gegevens zijn. Een rijbewijs mag dus ook.

Bij het scannen van jouw CST op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Hoeveel kost een Covid Safe Ticket?

Het CST is gratis.

Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro als je ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.

Kinderen, jongeren en volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren kunnen tijdens de maanden juli, augustus en september 2 keer gratis getest worden. Je kunt hiervoor gratis PCR-testcodes aanvragen. (https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/#faq)

Bent u tevreden met de info op deze pagina?