ZIJN VERHAAL

Het geweten van Aarschot

Jozef De Vroey is vooral gekend als ‘het geweten van Aarschot’, de man die jarenlang heeft geijverd om de herinnering aan het drama van 19 augustus 1914 levend te houden. Tijdens dit gruwelijke oorlogsdrama vermoordden de Duitsers 169 Aarschottenaren, onder wie zijn vader. Zijn zoektocht naar de ware toedracht van de feiten, zijn gesprekken met de laatste getuigen en zijn analyse van publicaties resulteerden in 1963 in het boek ‘Aarschot op woensdag 14 augustus’.

Geraakt door de gruwelen van WO II

Minder geweten is dat ook de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en het nazisme Jozef De Vroey diep raakten. Daarom schreef hij een boek over de verzetsstrijder Jozef Raskin met als titel ‘Jozef Raskin in beide wereldoorlogen’. Daarom nam hij contact op met Otto Frank, de vader van Anne. En net daarom begon hij in 1961 aan zijn magistraal werk, het Kyriale: een aanklacht tegen de oorlog met Gregoriaanse partituren, schitterende kalligrafie en honderden karikaturen.

Tekenwonder

Als autodidact met een uitzonderlijk tekentalent was hij erg bescheiden. Slechts enkele tekeningen en affiches waren voor een breder publiek bestemd. Alleen intimi kregen een glimp van zijn honderden tekeningen te zien.

Kunstboek

2024 is een heus De Vroey-jaar met tal van activiteiten en initatieven. Uitzonderlijk is de publicatie van het herdenkingsboek ‘Jozef De Vroey. Een leven getekend’. Hierin belichten verschillende auteurs hun visie op het leven en werk van De Vroey. Het is ook een kijkboek met heel wat reproducties van zijn tekeningen. Het boek kost 30 euro en is verkrijgbaar aan de balie van het stadhuis en het Stedelijk Museum.

Het jaar rond

Van 15 maart tot 15 mei kan je het religieuze werk van De Vroey bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op 16 maart geven we het startschot van de expo ‘Het leven van Jozef De Vroey in voorwerpen en tekeningen’. Deze unieke tentoonstelling met werken, voorwerpen en documenten van de kersverse ereburger loopt tot 30 augustus in het Stedelijk Museum.

Wie graag wandelt én meer te weten wil komen over De Vroey, kan van 3 tot 5 mei deelnemen aan een begeleide wandeling langs Aarschotse plekjes die aan hem herinneren. Op 19 augustus staat er dan weer een bijzondere herdenkingswandeling van de Grote Markt naar het Sint-Rochusmemoriaal op het programma. Van 15 augustus tot 30 oktober sluit een tentoonstelling van zijn oorlogswerk in CC Het Gasthuis het De Vroey-jaar af.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?