Verwen de bijen in je tuin met kleurrijke bloemen

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2024
Tijdens de wekelijkse markt van donderdag 16 mei delen we gratis bloembollen en zakjes bloemenzaad uit.

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant willen we het planten en zaaien van bloemen promoten. Bovendien sluit deze actie mooi aan op de campagne 'Maai Mei Niet' waarmee we oproepen om een maand lang het gras niet of minder te maaien. We hopen zo onze bijenpopulatie te ondersteunen.

Verdeling gratis bloembollen en zakjes bloemenzaad op de wekelijkse markt

Je vindt de stand met gratis bloembollen en zakjes bloemenzaad dus op donderdag 16 mei vanaf 9 uur in de Martelarenstraat aan de kruising met de Jozef Tielemansstraat (t.h.v. kledingwinkel L&L).

De gratis zakjes bevatten een mengsel van zaden. Ze bevatten soorten zoals dille, grote klaproos, blauwe korenbloem, boekweit, gele ganzenbloem... De soorten zijn éénjarige planten aangepast aan onze bodem. Ze onderdrukken ongewenste onkruiden en zijn een goede bodemverbeteraar.

Het zaaien kan onmiddellijk. Hoe later je zaait, hoe later de bloemen bloeien. Zaaien kan tot in september, met opkomst in de volgende lente. Één zakje is goed voor een oppervlakte van ongeveer 40 m².

De gratis bloembollen zet je best onmiddellijk in de volle grond. Op deze wijze versterft het blad en kan de bol haar energie krijgen. De bollen zijn een bonte mengeling van tulpen, hyacinten, blauwe druifjes, krokussen... De bollen zijn trouwens duurzaam verkregen uit het eigen openbare domein.

Per persoon kan maximaal één pakket met een zakje bloemenmengsel en een aantal bollen afgehaald worden.

Broodnodig voor bijen

Onze bijen stellen het vandaag niet zo goed. Eén van de oorzaken is het feit dat er minder bloemen met nectar zijn in tuinen, bermen, weilanden en op akkers. Met deze actie willen we onze inwoners ervan bewust maken dat iedereen in de eigen tuin bijen kan helpen door bloemen te voorzien. Zo maken we samen het verschil voor onze biodiversiteit en maken we onze leefomgeving klimaatbestendiger.