Tijdens het infomoment werden deze werken met een presentatie voorgesteld. Je vindt die volledige presentatie onderaan de pagina.
Welke werken?
De stad Aarschot gaat aan de slag in de Gijmelsesteenweg. Vanaf de Kesstrostraat en Kelverstraat (Kemelbrug) tot aan het kruispunt met de Blakerstraat en de Oude Mechelsebaan gaan we de fietspaden vernieuwen, de rijweg opknappen en een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen.
Het gedeelte van de Gijmelsesteenweg vanaf de Korteweg tot aan de Kemelbrug werd al eerder aan beide zijden vernieuwd. Ook het fietspad tussen de Oude Mechelsebaan en de Hompelstraat (zijde oneven nummers) is eerder al aangepakt.
We hebben veilige alternatieven voorzien voor zacht verkeer in de omgeving van de werken. Een overzicht van deze fietsroutes vind je onderaan deze pagina.
Update 16 mei 2025
Aanleg wegenis vanaf Oude Mechelsebaan tot De Budetstraat
In de zone tussen de Oude Mechelsebaan en de De Budetstraat (FASE 2) starten we met de afwerking van de bovenbouw. Vanaf maandag 19 mei 2025 plaatsen we de nieuwe fundering van de rijweg. Op vrijdag 23 mei leggen we de onderlaag asfalt.
Inwoners van de werfzone parkeren hun auto best in de achterliggende straten. Wanneer de nieuwe onderlaag asfalt afgekoeld is, kan lokaal verkeer weer passeren.
Ook de rioleringswerken gaan verder
Op maandag 26 mei 2025 starten we ook met rioleringswerken in de zone van de De Budetstraat tot de Kelverstraat (FASE 3). De aannemer start ter hoogte van de brug en werkt richting De Budetstraat. We breken telkens een stukje van de betonnen rijweg op en gaan dan aan de slag met de nieuwe riolering in die zone. Zo schuiven we stap voor stap op.
Als alles volgens planning loopt, duren de rioleringswerken in deze zone tot net voor het zomerbouwverlof in juli 2025. Daarna volgt de opbouw van betonnen kantstroken, nieuwe rijweg en fietspaden.
De timing kan wijzigen bij slecht weer of door andere, onverwachte werfomstandigheden.
Hinder tijdens de rioleringswerken
De aannemer gebruikt steenslag om de werfzone buiten de werkuren maximaal toegankelijk te houden voor lokaal verkeer. Door de aard van de werken zal dit echter niet altijd mogelijk zijn. Inwoners van de werfzone parkeren hun auto beter in de achterliggende straten.
Wanneer de werfzone wel toegankelijk gemaakt werd buiten de werkuren, plaats je je wagen tijdig (voor 7 uur ’s ochtends) weer buiten de werfzone als je die nodig hebt. Zo raak je niet onbedoeld ingesloten.
Praktisch: afvalophaling
De werken in beide zones hebben een invloed op de afvalophaling in jouw straat. Plaats je afvalcontainer de avond voordien op je oprit. Wanneer de huisvuilophaling de werfzone niet kan bereiken, verzamelt de aannemer het afval aan het uiteinde van de werfzone. De lege bakken haal je daar zelf weer op. Een tip: markeer je afvalbak zodat je je eigen exemplaar goed kan herkennen. Op aarschot.be/gijmelsesteenweg lees je meer praktische zaken over deze werf.
Hou het veilig!
We merken al enkele weken veel verkeer in de bijna afgewerkte werfzone in FASE 1. Ook al is de zone enkel toegankelijk voor lokaal verkeer, zien we veel doorgaand verkeer met soms gevaarlijke situaties tot gevolg. Om de werknemers op de werf veilig te laten werken, zette de aannemer het kruispunt met de Oude Mechelsebaan opnieuw dicht voor verkeer.
Wanneer het mogelijk is, krijgt lokaal verkeer toegang tot de werfzone via de Venneloopstraat, de Vennestraat en de Kemelbrug. Wees daarbij wel altijd hoffelijk, en houd het veilig. Pas je snelheid aan en volg de aanwijzingen van het aanwezige werfpersoneel.
Update 22 april 2025
Stand van zaken FASE 1
In de werfzone van FASE 1 – tussen de Oude Mechelsebaan en het kruispunt Blakerstraat x Oude Mechelsebaan – was al een tijdje weinig activiteit te merken. We wachtten enkele weken op een ingreep van de nutsmaatschappijen. Die werd ondertussen uitgevoerd, en dus kunnen de werken in FASE 1 hervat worden. De oude verlichtingspalen stonden midden in het nieuwe fietspad. Nu ze verwijderd werden, kunnen we aan de slag met de aanleg van de fietspaden.
Betonwerken vanaf eind april
- 1) Kantstroken in FASE 2
Op maandag 28 en dinsdag 29 april legt aannemer Hegrola de betonnen kantstroken vanaf de Oude Mechelsebaan tot aan de
De Budetstraat (FASE 2), aan beide zijden van de weg. De kantstroken bakenen de grenzen van de rijweg en fietspaden af.
- 2) Fietspaden in FASE 1
Tijdens het uitharden van deze kantstroken starten we met de aanleg van nieuwe fietspaden in FASE 1, tussen de Oude Mechelsebaan en het kruispunt Blakerstraat x Oude Mechelsebaan, aan beide zijden van de rijweg. Opgelet: er zal geen doorgang zijn tijdens deze werken.
- 3) Fietspad in een deel van FASE 2
Aansluitend op de fietspaden in FASE 1, leggen we ook het fietspad in een deel van FASE 2: vanaf de Oude Mechelsebaan tot aan de De Budetstraat, aan de zijde van de oneven huisnummers. Aan de zijde van de even huisnummers staan nog nutswerken gepland.
De aanleg van de betonnen fietspaden start op woensdag 30 april en duurt enkele werkdagen, vermoedelijk tot en met dinsdag 6 mei 2025.
Tijdens het uitharden van het betonnen fietspad start de aannemer met de laatste lokale afwerkingen in FASE 1. Opritten worden netjes aangewerkt. De toplaag asfalt van de rijweg volgt later, samen met de rijweg van FASE 2.
De timing kan wijzigen bij slecht weer of door andere, onverwachte werfomstandigheden.
Opgelet: hinder tijdens de werken Betonwerken zijn intensief en delicaat. Het beton mag je tijdens de aanleg niet betreden en moet voldoende lang uitharden. Tijdens de aanleg van de betonnen stroken of het fietspad zijn opritten niet toegankelijk. De aannemer voorziet wel zo snel mogelijk bruggetjes zodat woningen te voet (en met de fiets aan de hand) weer toegankelijk zijn. Omdat de aannemer de rijweg nodig heeft om de werken veilig uit te voeren, is er tijdens de werkuren geen verkeer mogelijk op de Gijmelsesteenweg tussen het kruispunt Blakerstraat x Oude Mechelsebaan en de Vennestraat.Geen toegang door uithardingsperiode Om het nieuwe fietspad in topvorm af te leveren, moet het beton voldoende uitharden. Tijdens het uitharden kunnen wagens niet over het beton rijden om een oprit of garage te bereiken, ook niet buiten de werkuren. Na een uithardingsperiode van drie weken kunnen we het fietspad openstellen, en zijn opritten en garages weer toegankelijk met de wagen. Tijdens het uitharden parkeer je je wagen best buiten de werfzone. Ook parkeren op de rijweg kan, zolang bestuurders hun wagen aan één zijde van de weg plaatsen en voldoende ruimte laten voor de hulpdiensten. De volledige bewonersbrief lees je onderaan deze pagina. |
Praktische info in de werfzone
- Infomoment: tijdens een infomoment werden deze werken met een presentatie voorgesteld. Je vindt de volledige presentatie hier.
- Afvalophaling: plaats je afvalcontainer de avond voor de ophaaldag op je oprit. Wanneer de huisvuilophaling de werfzone niet kan bereiken, verzamelt de aannemer het afval aan het uiteinde van de werfzone. De lege bakken haal je daar zelf weer op. Een tip: markeer je afvalbak zodat je je eigen exemplaar goed kan herkennen.
- Elektrische wagens: oprit en elektrische lader niet toegankelijk? Maak tijdelijk gebruik van (semi-)publieke laadpalen. Een actueel overzicht van de oplaadpunten voor auto's vind je via www.aarschot.be/oplaadpunten-voor-fiets-en-auto.
- Verhuis of levering: levering of verhuis gepland? Spreek de aannemer aan op de werf, of mail naar minderhinder@aarschot.be.
Hou deze webpagina in het oog voor meer info. Buurtbewoners ontvangen bewonersbriefjes bij de start van de werken en op belangrijke momenten zoals fasewissels.
Downloads
- 20241008 Gijmelsesteenweg fietsalternatieven625,8 Kb pdf
-
-