Gele doos

In samenwerking met Eerstelijnszone Demerland start de stad Aarschot met de gele doos. Dit is een herkenbare gele bewaardoos voor belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens die nuttig kunnen zijn voor medische hulpverleners, brandweer en politie. Alle thuiswonende 65-plussers van Aarschot en de deelgemeenten krijgen zo’n gele doos.

Bij een noodgeval kan elke minuut van levensbelang zijn. Daarom willen we er samen met de thuiswonende 65-plussers voor zorgen dat hun medische informatie snel terug te vinden is in hun woning. Hulpverleners hebben deze nodig om gepaste hulp te kunnen bieden. Door elke thuiswonende 65-plusser zo’n gele doos gratis aan te bieden, maken we hier werk van.

Wat is de gele doos?

In de gele doos bewaar je belangrijke medische gegevens zoals je medicatieschema. Je bewaart de doos in je koelkast. Dat is een makkelijke vindplaats voor de hulpdiensten. Bij de gele doos horen ook stickers die je aan de binnenkant van je voor- of achterdeur kan kleven. Zo weten hulpverleners dat ze in de koelkast een gele doos kunnen vinden.

Standaard zitten in de gele doos een medisch fiche, een fiche vermiste persoon en twee stickers. De fiche vermiste persoon is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken. 65-plussers voegen zelf nog hun meest recente medicatieschema toe, een kopie van hun identiteitskaart en andere belangrijke informatie. Zorgprofessionals kunnen waar nodig helpen om de fiches in te vullen en de gegevens up-to-date te houden.

Onderaan deze webpagina kan je ook handleidingen vinden voor het invullen van de medische fiche en de fiche vermiste personen.

Afhalen kan vanaf 1 december

In de tweede helft van november ontvangen alle thuiswonende 65-plussers van Aarschot en de deelgemeenten een brief over de gele doos. Deze brief bevat ook een afhaalstrook waarmee ze vanaf 1 december tot en met 31 januari hun gele doos gratis kunnen afhalen bij hun apotheek, het Zorgloket of het lokaal dienstencentrum Orleanshof.

We roepen alle thuiswonende 65-plussers op om hun gele doos af te halen. Zo kunnen we samen het verschil maken in efficiënte hulpverlening.

Meer info?

Wie vragen heeft over de gele doos, kan terecht bij het Zorgloket: 016 49 94 70 - zorgloket@ocmw-aarschot.be.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?