Social media

Fietslicht aan en gaan

Gepubliceerd op vrijdag 15 november 2019
De politiezone Aarschot zet dit najaar in op de campagne ‘Fietslicht aan en gaan’. In het kader van deze zichtbaarheidscampagne voor leerlingen in Vlaams-Brabant, organiseert de Aarschotse politie in de wintermaanden controles op fietsverlichting.

De provincie Vlaams-Brabant stak de jaarlijkse fietslichtcampagne 'Ik zie je graag' in een nieuw jasje. Met de duidelijke boodschap ‘Fietslicht aan en gaan’ roept de provincie jongeren tussen 12 en 18 jaar op om altijd en overal met een goed werkende fietsverlichting op pad te gaan. Zichtbaar zijn in de donkere (winter)maanden, bij hevige regen of mist, is van levensbelang. Goed zichtbare fietsers zijn namelijk minder vaak betrokken in een verkeersongeval.

Controles op fietsverlichting

Op donderdag 21 en 28 november, op donderdag 5, 12 en 19 december en op maandag 16 december organiseert de lokale politie in Aarschot preventieve controles op fietsverlichting. Fietsers die zonder fietsverlichting in de duisternis rijden, krijgen een waarschuwing. Vervolgens start de politie met repressieve controles, waarvan de data niet bekendgemaakt worden. Minderjarigen die zonder fietsverlichting in de duisternis rijden, krijgen een uitnodiging voor een 4 uur durende verkeersklas bij de lokale politie. Meerderjarigen krijgen een voorstel voor onmiddellijke inning van een geldboete (overtreding eerste graad = 58 euro).

Fietsverlichting wettelijk verplicht

In het verkeersreglement staat dat fietslichten in werking moeten zijn tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag én in alle omstandigheden waarbij het niet meer mogelijk is om duidelijk te zien op een afstand van ongeveer 200 meter. Het gaat om een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. De verlichting mag op de bagage, de kleding, het lichaam, het rijwiel zelf... aangebracht worden. De lichten en reflectoren moeten altijd goed werken en duidelijk zichtbaar zijn.