FAQ vaccinatie 5- tot en met 11-jarigen

We verzamelen hier de meest gestelde vragen en antwoorden over de vaccinatie van de 5- tot en met 11- jarigen. Onder kind in onderstaande vragen verstaan we dus kinderen in die leeftijdscategorie. 

Welk vaccin krijgt mijn kind?

Pfizer heeft een lichtere versie van hun vaccin gemaakt voor 5- tot en met 11- jarigen. Als het eerste vaccin van je kind de lichtere versie is, moet het tweede dat ook zijn, zelfs als je kind ondertussen 12 is geworden. Hoe dan ook is het best om je kind zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Kunnen mijn kinderen zich samen laten vaccineren?

Dat kan. Broers en zussen mogen zich samen komen laten vaccineren. Je kan bij de bevestiging je kinderen samen laten inplannen. Zo hoef je je maar één keer te verplaatsen. 

Wat moet ik zeker meebrengen? 

Het Kids-ID of de easy-pluskaart van je kind. Het is verplicht om je kind te identificeren in het vaccinatiecentrum. Heb je geen van beide documenten? Dan is een laatste alternatief een klevertje van de mutualiteit. 

Kan ik mijn kind voorbereiden op hun prik? 

Ja. Praat er vooral over met je kind. Maak duidelijk dat het prikje dient om hun en hun omgeving te beschermen. 

Je kan ook de medische anamnese thuis al voorbereiden zodat die tijdens de vaccinatie zelf vlot verloopt. De anamnese bevat enkele vragen die belangrijk zijn ter voorbereiding van de vaccinatie. Je vindt dat document in de downloads hieronder.

Hoe geef ik toestemming voor de vaccinatie van mijn kind?

Je geeft automatisch toestemming als één van de ouders samen met het kind naar het vaccinatiecentrum komt. Kan je niet meekomen? Dan moet je een toestemmingsbrief ondertekenen en meegeven aan de volwassene die je kind vergezelt. Die brief vind je hier. Pleegzorgers hebben een specifieke toestemmingsbrief nodig. Die vind je hier.

Vaccinatie is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Respecteer altijd de keuze die andere ouders voor hun kind maken. 

Hoe schrijf ik mijn kind in? 

Dat kan via My Health Viewer of via het callcenter. 

Hoe maak ik duidelijk dat ik geen toestemming voor vaccinatie geef? 

De vaccinatie van je kind weigeren kan je het gemakkelijkste online doen via de uitnodiging die je kind krijgt via de post of e-box. In die uitnodiging staat een link en code om de vaccinatie te weigeren. Als dat niet lukt, kan je best naar het vaccinatiecentrum komen met een bewijs dat je de ouder bent van het kind van wie je de vaccinatie wil weigeren en de weigeringsbrief ingevuld tonen. Die brief vind je hier.

Hoe verloopt de vaccinatie? 

Voor het grootste deel zoals de vaccinatie van volwassenen. Eerst identificeren we je kind aan het onthaal en daarna gebeurt de vaccinatie zelf. Er is vanzelfsprekend wel meer tijd voorzien voor de vaccinatie van je kind. Probeer als ouder rustig te blijven, ook als je kind plots het vaccin niet meer wil. Lukt het niet van de eerste keer? Dan doet de arts nog een tweede poging. 

Krijgt mijn kind een CST? 

Ja. Er is maar één CST, die is dus hetzelfde voor volwassenen als voor kinderen. Ga je op reis naar het buitenland? Geen zorgen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kind dat gevaccineerd is met een lichtere versie van Pfizer en een dat gevaccineerd is met de normale versie. 

Waar vind ik meer info over de vaccinatie van mijn kind?

Heb je nog meer vragen? Dan kan je hier terecht voor een uitgebreide uitleg.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?