Evocatie Bitterzoet - Eind augustus tot begin september

Goed nieuws voor wie enkele jaren geleden genoot van de evocatie over Pastoor Dergent. Na drie jaar wachten trakteren we je deze zomer opnieuw op een spectaculaire evocatie. “Bitterzoet” heet het, en het beeldt de geschiedenis van onze seizoenarbeiders uit.

In de evocatie 'Bitterzoet' vertellen we het verhaal van de seizoenarbeiders. Dat waren mensen die naar Wallonië trokken om daar te gaan werken op een boerderij, omdat er in het Hageland geen werk was.

Tientallen Aarschottenaren nemen je mee terug in de tijd, naar het Rillaar van toen. Waar gezinnen vaak veel kinderen hadden, maar niet rondkwamen. Waar de gezondheidszorg nog niet op punt was, school niet belangrijk en werk nergens te vinden. En waar onze inwoners, volwassenen én kinderen, naar Wallonië trokken. Naar de bieten- en de graanoogst. Het was een bitterzoete tijd. Bitter door de loodzware arbeid in weer en wind. Door het niet al te beste eten en door de povere huisvesting. We sliepen in een koeienstal! Maar tegelijkertijd was het ook zoet. Door het samenhorigheidsgevoel, de hechte vriendschappen en de kermis.

Beleef mee de avonturen van deze groep ontzettend boeiende mensen. Met vader Beire, de jonge Nest en Mon, de norse ploegbaas Gène. Met vrijbuiter Gerrit, en me Germaine die de orde op het veld en in de stal houdt. Reis met hen, en nog veel andere boeiende figuren, rechtstreeks naar het bietenveld. 

De voorstelling loopt van 28 augustus tot en met 1 september met telkens een voorstelling om 20.30 uur
De voorstelling wordt gespeeld in Chiroheem Rillaar (Kortakker 32, Rillaar). De prijs voor een ticket bedraagt 15 euro. 

Tickets bestellen kan via www.hetgasthuis.be

Tal van activiteiten

Krijg je maar niet genoeg van het verhaal van de seizoenarbeider? Niet getreurd. We hebben nog heel wat andere activiteiten voorzien rond het thema.

De wandelingen

De Aarschotse Gidsenbond organiseert een wandeling van 5 km op 25 en 31 augustus. We trekken dwars doorheen Rillaar, het dorp van de seizoenarbeiders, onder begeleiding van een gids. We houden halt bij het beeld van de seizoenarbeider. De wandeling is een gelegenheid om het mooie Rillaar te ontdekken. Het landschap, de gehuchten en restanten uit die tijd zijn aanknopingspunten om hun verhaal beter te begrijpen. De wandeling van 25 augustus gaat zuidwaarts langs Montenaken. De wandeling van 31 augustus gaat noordelijk, langs de Motte en Rommelaar. De wandeling start aan het Chiro lokaal, Kortakker om 14 uur. Wandelschoenen zijn aangeraden. Deelname is gratis.

Meer info lees je op https://www.gidsenbondaarschot.be/

De fietstochten

Niet alleen vanuit Rillaar trok het gewone werkvolk naar het verre Wallonië. Ook in de andere deelgemeenten van Aarschot gingen seizoenarbeiders voor meerdere dagen of weken zwaar labeur verrichten. Dat ontdekken we graag samen op de fiets op zondag 1 september om 14 uur. De fietstocht vertrekt aan het beeld van de seizoenarbeider bij de Sint-Niklaaskerk in Rillaar. Langs de mooiste wegen passeren we ook Langdorp, Wolfsdonk en het centrum van Aarschot, met vele tussenstops en deskundige uitleg van onze gidsenbond. We houden even halt bij de mijnwerkerssarcofaag, een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de mijnramp in Marcinelle. We fietsen verder naar de treinhalte in Gijmel-Langdorp, hieruit vertrokken seizoenarbeiders naar hun plaats van bestemming. Langs de Gracht in Aarschot en Haterbeek fietsen we terug naar ons vertrekpunt en brengen een bezoek aan de expo. De fietstocht vertrekt om 14 uur aan de Sint-Niklaaskerk in Rillaar. Deelname is gratis.

De expo

In de Kortakker in Rillaar stelt de gidsenbond samen met de stad en het Centrum Agrarische Geschiedenis een expo voor. Deze tentoonstelling zal de verschillende aspecten van de seizoenarbeid in Rillaar en het ruime Hageland belichten. Ze vertelt het verhaal van de bietenmannen, van de seizoenarbeiderkalender, van buurttrams, van priester, placeurs en vakbonden. In woord en beeld én met authentieke objecten komt het verhaal tot leven.

Waar? Kortakkerzaal, Kortakker te Rillaar

Wanneer?

24/25 augustus van 14u tot 18u

27/28/29/31 aug en 1 september van 14u tot 19u30 (aansluitend voorstellingen)

7/8 september van 14u tot 18u

14/15 september van 14u tot 18

21/22 september van 14u tot 18u

Prijs? Gratis

In groep komen? Graag op afspraak.

Met de steun van
Leader Hageland, Provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Medegefinancierd door de Europese unie.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?