Evocatie Bitterzoet

Gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2024
Na 3 jaar wachten is het eindelijk zover: een nieuwe evocatie!

Goed nieuws voor wie enkele jaren geleden genoot van de evocatie over Pastoor Dergent. Deze zomer, na drie jaar wachten, trakteren we je opnieuw op een spectaculaire evocatie. “Bitterzoet” heet het, en het beeldt de geschiedenis van onze seizoenarbeiders uit.

Van Rillaar naar het bietenveld

In de evocatie 'Bitterzoet' vertellen we het verhaal van de seizoenarbeiders. Dat waren mensen die naar Wallonië trokken om daar te gaan werken op een boerderij, omdat er in het Hageland geen werk was.

Tientallen Aarschottenaren nemen je mee terug in de tijd, naar het Rillaar van toen. Waar gezinnen vaak veel kinderen hadden, maar niet rondkwamen. Waar de gezondheidszorg nog niet op punt was, school niet belangrijk en werk nergens te vinden. En waar onze inwoners, volwassenen én kinderen, naar Wallonië trokken. Naar de bieten- en de graanoogst.

Het was een bitterzoete tijd. Bitter door de loodzware arbeid in weer en wind. Door het niet al te beste eten en door de povere huisvesting. We sliepen in een koeienstal! Maar tegelijkertijd was het ook zoet. Door het samenhorigheidsgevoel, de hechte vriendschappen en de kermis.

Vele handen maken prachtig werk

Om een evocatie zoals Bitterzoet tiptop te laten verlopen, zijn er helpende handen nodig. Véél helpende handen. Maar liefst 90 mensen, van 6 tot 85 jaar, dragen hun steentje bij om er een succesverhaal van te maken.

Tal van activiteiten

Naast de evocatie zelf zal er nog heel wat anders te beleven vallen in onze stad. De gidsenbond organiseert wandelingen en fietstochten. Samen met het Centrum Agrarische Geschiedenis vindt er ook een expo rond het thema plaats. Meer info daarover vind je binnenkort op onze website.

Wie niet kan wachten tot augustus, kan op donderdag 16 mei naar de lezing van Dirk Musschoot. Duik met hem de geschiedenis in en ontdek de verhalen van voormalige seizoenarbeiders met wie Dirk gesprekken had.

Praktisch

De evocatie speelt op volgende data:

  • 28, 29, 30 en 31 augustus en 1 september.

Klaar voor? Surf naar www.hetgasthuis.be voor alle up-to-date info. Vanaf 1 juni kan je daar ook je tickets aanschaffen. Ook tickets voor de lezing vind je daar. Mis dit niet!