Sinds enkele jaren worden ook een aantal Vlaams-Brabantse gemeenten tijdens de zomermaanden geplaagd door processierupsen. Kaalgevreten eikenbomen en ernstige jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest gekende gevolgen.
In de maanden mei, juni en juli kan je op eikenbomen de larve van een nachtvlinder, met name de eikenprocessievlinder aantreffen. Vanuit hun nesten gaan deze behaarde rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn kaalgevreten takken in bomen. Gezonde bomen echter ondervinden weinig hinder van deze vraat. Meestal krijgen de eikenbomen tijdens de zomer of het volgende jaar opnieuw bladeren.
Hoewel het om een volkomen natuurlijk verschijnsel gaat, kunnen mensen na contact met de brandhaartjes van deze rupsen jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen krijgen. Vooral bij droog en winderig weer kunnen wandelaars en fietsers best voorzichtig zijn en zich beschermen tegen de brandharen.
Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?
Waarschuw de milieudienst.
Zitten de rupsen in een boom die op minder dan 5 meter van de openbare weg staat, dan neemt de milieudienst contact op met een onderneming om de rupsen mechanisch weg te zuigen.
Indien de aangetaste boom in een privétuin staat op meer dan 5 meter van de openbare weg, moet je zelf de nodige bestrijdingsmaatregelen laten uitvoeren door een gespecialiseerde firma. Bij de milieudienst kan je een lijst met aannemers opvragen.
Voor locaties waarvoor de stedelijke diensten oordelen dat een verplichte verwijdering met hoogdringendheid uitgevoerd moet worden, kan een uitzondering gemaakt worden. De nodige bestrijdingsmaatregelen kunnen dan alsnog uitgevoerd worden door het gespecialiseerde bedrijf dat in naam van het stadsbestuur optreedt. De werkzaamheden staan onder toezicht van de stedelijke diensten.
Wat je vooral niet moet doen
- De rupsen aanraken en zelf trachten te bestrijden.
- Gebruik zeker geen insecticiden, want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.
- Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je ook zeker niet doen. De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid raken.
Hoe voorkom je ongemak?
- Vermijd elk contact met de rupsen en de resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten.
- Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
- Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid goed wassen of spoelen met water.
- Zo nodig al je kleren wassen.
- Raadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten je huisarts.