Dierenvoedselbank

Algemene info

Wie in armoede leeft, vindt vaak de grootste steun bij zijn of haar huisdier. Maar die huisdieren nemen ook een flinke hap uit het gezinsbudget. Met de oprichting van een dierenvoedselbank willen de lokale besturen van Aarschot, Diest en Tielt-Winge mensen die het financieel moeilijker hebben ondersteunen in de zorg voor hun huisdier. De dierenvoedselbank zoekt steeds vrijwilligers die mee hun schouders willen zetten onder het intergemeentelijk project en zo baasjes en beestjes kunnen helpen.Ook sponsors zijn welkom.

Ondersteuning voor baasjes en beestjes

De dierenvoedselbank verdeelt maandelijks gratis dierenvoedselpakketten aan mensen die het, al dan niet tijdelijk, financieel moeilijk hebben. Met die ondersteuning zorgen we ervoor dat zij in eerste instantie hun honden en katten kunnen behouden. We richten ook een afhaalpunt in. Baasjes worden daarnaar doorverwezen via de maatschappelijke werkers van het OCMW of via andere instanties. Met dit project willen we niet alleen ondersteuning bieden, maar ook dierenvoedselverspilling tegengaan en solidariteit tussen baasjes bevorderen.

Vrijwilligers gezocht

De dierenvoedselbank zoekt steeds vrijwilligers met diverse profielen. We hebben mensen nodig die kunnen helpen bij de samenstelling en verdeling van pakketten, bij het verzamelen van voer, om de communicatie over dit initiatief op zich te nemen, voor de administratie enzovoort. Iedereen die een hart heeft voor dieren en voor mensen en een paar uur per maand wil helpen is meer dan welkom. Jullie maken het verschil! 

Oproep aan sponsors en verkopers van diervoeding

Om mensen te kunnen helpen zoekt de dierenvoedselbank nog sponsors. Ben je zaakvoerder van een grootwarenhuis of dierenspeciaalzaak? Dan kan je het project steunen als volgt steunen. Plaats in je winkel een container waar je klanten diervoeding kunnen achterlaten die ze bij jou hebben gekocht. Heb je nog diervoeding die te dicht bij de houdbaarheidsdatum is om nog te verkopen? Ook die nemen we in dank aan en kunnen we snel verdelen.

Ben je particulier en wil je ook diervoeding schenken? Jouw hulp is zeker even welkom. Misschien lust je hond de voeding die je laatst gekocht hebt niet of is je dier overleden en weet je niet wat je met de resterende voeding moet doen. De dierenvoedselbank geeft deze “verloren voeding” een nieuwe, mooie bestemming.

Ben jij de vrijwilliger die we zoeken, sponsor je de dierenvoedselbank graag door voeding te doneren of heb je nog vragen? Neem dan contact op met de dienst Leefmilieu via milieudienst@aarschot.be.

Wie, wat, waar en wanneer

  1. Inwoners die een attest hebben vanuit OCMW (zelfde attest als voor voedselbank Kommaraf) kunnen zich aanmelden tijdens de ophaaldagen van de DVB Aarschot aan de oude werkhuizen, recht tegenover de ingang van het stadhuis (parking). In het lokaal links achteraan – 1ste verdieping – zullen de vrijwilligers van de DVB het voedsel verdelen aan de inwoners die een attest hebben.
  2. De dierenvoedselbank komt eenmaal per maand samen om een verdeling in te zetten.
  3. Per inwoner wordt een pakket klaargemaakt op basis van de noden, m.n. afhankelijk van welke en het aantal dieren deze in huis heeft. Indien mogelijk mag de inwoner vooraf zijn komst meedelen bij de milieudienst met vermelding van de soort (hond of kat) en het ras van zijn huisdier. Dan kunnen de vrijwilligers een gepast pakket op zijn naam klaarmaken.
  4. Heb je vragen? Dan kan je terecht bij de milieudienst. Als je denkt recht te hebben op een attest tot toegang voedselbank, moet je je richten tot het OCMW. Zij kijken dat voor je na.

Volgende bedeling

De volgende verdeling van de Dierenvoedselbank vindt plaats op 15 januari 2022 van 10 tot 13 uur in de oude stadswerkhallen tegenover het stadhuis (in het lokaal links achteraan op de eerste verdieping).

Bent u tevreden met de info op deze pagina?