Social media

De Natuurvrienden brengen met Bietentochten ode aan de seizoenarbeiders

Op zaterdag 29 september 2018 organiseren de Natuurvrienden hun nationale Natuurvriendendag in het Hageland. Dit jaar is het thema ‘Arbeidsmigratie’.

De Natuurvrienden brengen op zaterdag 29 september een eerbetoon aan de seizoenarbeiders, die vroeger naar de bietenvelden en de dorsmolens trokken om zo hun gezin te kunnen onderhouden. Vanuit de Kempen en het Hageland werd volop naar Wallonië getrokken, West-Vlamingen zochten hun heil in Noord-Frankrijk. Afhankelijk van de werkplaats werden ze Walenmannen of Franschmans genoemd. Om deze toch wel zware tijden voor hen te herdenken worden op 29 september 2018 fiets- en wandeltochten georganiseerd naar de suikerbietenstad Tienen.

Fiets- en wandeltochten

Vanuit Herselt, Laakdal en Aarschot vertrekken fietstochten met bestemming Tienen. Vanuit Aarschot en Tielt-Winge vertrekken zelfs wandeltochten, want dat deden de Walenmannen vroeger ook.

Onderweg worden typische plekjes die in verband staan met de seizoensarbeid aangedaan. Zo staan er in Veerle-Heide, Bergom en in Rillaar de seizoenarbeidersmonumenten. In Tielt-Winge kan een bezoek gebracht worden aan het seizoenarbeidersmuseum.

In Meensel-Kiezegem wordt iedereen verwacht bij het fruitteelt- en sorteerbedrijf Vanhellemont. Hier staat een toneelstukje over seizoensarbeid, een picknickpakket (wie hiervoor intekent) en een rondleiding in het fruitbedrijf dat nu ook nog met seizoenarbeiders werkt op de deelnemers te wachten.

Aankomst in Tienen

Na een laatste tussenstop in Glabbeek wordt het uiteindelijke doel, Tienen, bereikt. Hier staat de Grote Markt dan in het teken van ‘Tienen Proeft’, met talloze hap- en tapstanden. De Kalkmarkt, een zijplein van de Grote Markt, wordt door de Natuurvrienden ingericht als plein van de Walenmannen. Hier kan men genieten van optredens van Westelfolk, Rebetika Aarschot en Lennaert Maes & Andries Boone.

Minder goed te been?

Ook aan wie niet goed kan stappen of fietsen werd gedacht. Voor deze mensen werden busrondritten ingelegd die langs enkele memorabilia passeren rond seizoensarbeid. Een doorwinterde verteller zorgt voor spannende verhalen over toen tijdens de rit. De bus stopt tevens bij het seizoensarbeidersmuseum en Vanhellemont, waar de picknick kan verkregen worden. Inschrijving voor busrit en picknick is noodzakelijk.

Voor de kinderen

Ook aan het jonge grut werd gedacht. Voor hen zijn er allerlei doe-activiteiten, zoals het uithollen en figuren maken van en met bieten. Dit onder begeleiding van enkele monitoren.

Tentoonstelling

De aftrap van het najaar ‘In het spoor van de biet’ wordt gegeven met een tentoonstelling in de Mixx in Herselt. Deze tentoonstelling loopt van 1 tot 12 september. Nadien verhuist de tentoonstelling naar Aarschot. In november is de tentoonstelling te bezichtigen in Kasteel Kaneel in Eindhout.

Lezing

Dirk Musschoot, auteur van ‘Van Franschmans en Walenmannen’ en autoriteit wat seizoensarbeiders betreft, brengt op zondag 9 september 2018 om 11u in het Capucienenklooster (Stadspark) een lezing over de seizoensarbeiders van toen. Gratis toegang. Een organisatie van VZW Poëzie Aarschot (tijdens de maandelijkse boekenmarkt).

Meer info

Meer info over 29 september hoe in te schrijven, surf naar www.bietentocht.be.