Begraafplaatsen

Op het grondgebied van Aarschot zijn er acht begraafplaatsen:

  • Herseltsesteenweg, Aarschot
  • Diestsesteenweg, Rillaar
  • Dorpsstraat, Gelrode
  • Rillaarsebaan, Gelrode - begraafplaats met sterrenweide
  • Wijtestraat, Langdorp
  • Langdorpsesteenweg, Langdorp
  • Wolfsdonk-Dorp, Langdorp (Wolfsdonk)
  • Volkensvoortstraat, Langdorp (Wolfsdonk)

Retributie op begraafplaatsen

Plaatje strooiweide 83,70 euro
Urnconcessie (25 jaar) 584,20 euro
Nis columbarium (25 jaar) 584,20 euro
Grondconcessie (25 jaar) 2084,20 euro
   
Ontgraving kist 610,80 euro
Ontgraving urn 76,60 euro

Gedenkteken

Voor het plaatsen van een gedenkteken heb je een voorafgaandelijke vergunning van de stad nodig. De stad maakt hiervoor binnen de maand van overlijden een aanvraagformulier over aan de familie van de overledene. De familie neemt dit formulier mee naar een steenkapper naar keuze die voor hen de aanvraag in orde brengt. De persoon die het grafteken plaatst, moet over deze vergunning beschikken en deze in zijn/haar bezit hebben bij de plaatsing van het grafteken.

Plaatje herdenkingszuil op strooiweide

De familieleden van de overledene waarvan as wordt uitgestrooid, kunnen een gegalvaniseerd plaatje aanvragen bij de dienst Burgerlijke Stand. Op dit plaatje wordt uitsluitend de naam, de voornaam, de geboortedatum en de overlijdensdatum aangebracht door de begrafenisondernemer. Voor de overleden oudstrijders mag op het plaatje ook de driekleur van de Belgische vlag toegevoegd worden. Het plaatje wordt door de stadsdiensten aangebracht op de herdenkingszuil voor een periode van 10 jaar. Deze periode is hernieuwbaar voor nogmaals 10 jaar mits bijbetaling. De termijn van 10 jaar geldt niet voor de plaatjes van overleden oudstrijders. Deze plaatjes blijven hangen zolang er plaats blijft op de zuil.

Sterrenweide

De begraafplaats van Gelrode (Rillaarsebaan) heeft ook een sterrenweide waar levenloos geboren kindjes, ongeacht de zwangerschapsduur, na crematie kunnen worden bijgezet in een gemeenschappelijk urngrafje voor een periode van 25 jaar. Voor inwoners van Aarschot betreft het een ambtshalve concessie (= gratis).

Op de sterrenweide mag geen gedenkteken worden aangebracht. Ouders mogen wel een lint opvragen bij de dienst Burgerzaken om te personaliseren en op te hangen aan de sterrenweide.

Klik hier door naar de webpagina over sterrenkindjes.

Bent u tevreden met de info op deze pagina?