Aziatische tijgermug

Gepubliceerd op woensdag 10 juli 2024
Deskundigen waarschuwen voor een toename van de Aziatische tijgermug.
Tijgermuggen kunnen tropische virussen overdragen. Daarom heeft het agentschap Natuur en Bos Rentokil aangesteld om de tijgermug te bestrijden. 
 

Waar vind je de tijgermug?

De tijgermug heeft hoge temperaturen en stilstaand water nodig om eieren te leggen en larven te ontwikkelen. Zo zijn de broedplaatsen voor muggen vaak te vinden bij mensen thuis (een klein glas, drinkbakken van huisdieren, asbakken met stilstaand water, schaaltjes onder bloempotten, etc.). Ze komen niet voor in natuurlijk stilstaand water zoals een vijver.

Het vermijden van stilstaand water rond onze huizen is dus een eenvoudige manier om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan.

Hoe kan je helpen? 

Je kan helpen door regentonnen af te dekken en potjes, schaaltjes en drinkbakken van dieren regelmatig leeg te gieten en schoon te maken. Controleer ook steeds je wagen bij vertrek. Tijgermuggen reizen graag mee naar huis. 

Onderzoekers vragen ook om mee uit te kijken voor de Aziatische tijgermug. Via het platform www.muggensurveillance.be kunnen meldingen van Aziatische tijgermuggen gedaan worden. 

 
Meer info over de Aziatische tijgermug en Rentokil lees je in onderstaand document.