Social media

Filocafé: samen filosoferen!

In onze wereld worden er veel meningen en overtuigingen gedeeld. Met deze veelheid aan informatie brouwen we onze eigen verhalen. Maar onze eigen kennis en inzichten blijken vaak twijfelachtig… Nieuwe informatie, een andere blik en je eigen waarheid verandert. Want wat gisteren leek te kloppen, lijkt vandaag misschien alweer twijfelachtig. Een uitdaging voor de mens is om het eigen denken te ...
In onze wereld worden er veel meningen en overtuigingen gedeeld. Met deze veelheid aan informatie brouwen we onze eigen verhalen. Maar onze eigen kennis en inzichten blijken vaak twijfelachtig… Nieuwe informatie, een andere blik en je eigen waarheid verandert. Want wat gisteren leek te kloppen, lijkt vandaag misschien alweer twijfelachtig. Een uitdaging voor de mens is om het eigen denken te durven onderzoeken. En dat doen we in het Filocafé!

Verwacht tijdens het filosoferen geen uiteenzettingen over de geschiedenis van de filosofie of andere boekenwijsheden. Neen, we komen bij elkaar om samen te filosoferen. Het uitgangspunt is een gemeenschappelijke filosofische vraag die de deelnemers zelf kiezen, bvb. 'Hoe vrij zijn wij?', 'Bestaan er slechte mensen?', 'Wat is geluk?', 'Kan je in niets geloven?', ...

Daarna gaan we op zoek naar argumenten en de fundamenten van de verschillende overtuigingen. We toetsen onze mening af bij mekaar, voeren een open dialoog in groep en gaan op zoek naar een antwoord op de uitgangsvraag. Het streven naar inzicht staat centraal, niet het gelijk hebben!

Een uitgelezen plek om te filosoferen is een rustige hoek van het café. vzw Zin heeft CC Het Gasthuis te Aarschot uitgekozen om maandelijks een filocafé te organiseren. Het filosofisch gesprek wordt begeleid door een gespreksleider, maar wordt inhoudelijk vorm gegeven door de deelnemers zelf. Achtergrondkennis is niet vereist, enkel de zin en een open geest om samen na te denken! De bijeenkomsten zijn gratis, inschrijven is niet nodig.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Wanneer

Waar

Cultureel Centrum Het Gasthuis

Organisatie

CC Het Gasthuis

Filter op categorie