Dit is een UiTPAS evenement. Wandelboekje Aarschot Anders Bekeken

Deze wandeling voert ons langs de plekken die herinneren aan het moeilijke leven van de arme Aarschotse bevolking in de 19de eeuw en aan de vroege socialistische strijd voor een betere toekomst. We staan stil bij de eerste en enige fabriek, in de 19de eeuw: de weeffabriek van Persy. We ontmoeten een (stenen) kantwerkster, symbool voor een nijverheid van uitbuiting. Het Volkshuis (1907) w...
Deze wandeling voert ons langs de plekken die herinneren aan het moeilijke leven van de arme Aarschotse bevolking in de 19de eeuw en aan de vroege socialistische strijd voor een betere toekomst. We staan stil bij de eerste en enige fabriek, in de 19de eeuw: de weeffabriek van Persy. We ontmoeten een (stenen) kantwerkster, symbool voor een nijverheid van uitbuiting. Het Volkshuis (1907) was een opvallende vuist en symbool van het proletariaat. In de volkswijk 'De Grecht' leren we de werk- en leefomstandigheden kennen van de armere bevolking.

De wederopbouw van Aarschot na de Eerste Wereldoorlog heeft een dubbel gezicht: verkrotting van de arbeidersbuurt, riante gebouwen op de Grote Markt en het verschaald experiment van de Tuinwijk. De waterpomp op diezelfde markt leert ons de slechte hygiƫnische omstandigheden kennen waarin de bewoners leefden en werkten. Het zou erg lang duren voor de stad zijn zuiver water kreeg.

Hoewel deze wandeling langsheen sociale thema's voert, passeren we langs de mooiste plekjes van de stad Aarschot: de Grote Markt, het Gasthuis (nu cultureel centrum), de Onze-Lieve-Vrouwekerk, 's Hertogenmolens en het begijnhof. Groen ervaren we in het stadspark en langsheen de boorden van de Demer. Op de vroegere Molenberg worden we verrast door een prachtig panorama over de stad.

Auteur van deze brochure: Jan Rymenams.

Parkeren:
Hoewel ons traject vanaf het station begint, kan je gelijk waar op de
lusvormige wandeling starten. Kom je met de auto, parkeer dan op de
gratis parking Demervallei en begin je wandeling op de Grote Markt.

Moeilijkheidsgraad:
De weg is goed begaanbaar langsheen de voetpaden. We passeren heel
wat rustbanken, vaak aan de stopplaatsen. Het gebruik van rolstoelen is
mogelijk, maar met volgende aandachtspunten: de klim in de Maalderstraat
en afdaling in de Bergstraat en het voetwegeltje in de Tuinwijk.

Horeca:
Omdat de wandeling in de stad verloopt is er heel wat horeca beschikbaar
en zijn er gelegenheden genoeg om iets te drinken of te eten.

Info

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Station Aarschot

Organisatie