Vergeven ja, vergeten nooit

Gratis kaart en brochure 'Vergeven ja, vergeten nooit' Ontdek de monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog zal in Aarschot zeker niet ongemerkt voorbijgaan. We pakken uit met een prachtige gratis brochure met de titel 'Vergeven, ja. Vergeten, nooit'. Honderd pagina's verhalen en foto's langs 39 monumenten en merkwaardige ...
Gratis kaart en brochure 'Vergeven ja, vergeten nooit'

Ontdek de monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot

75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog zal in Aarschot zeker niet ongemerkt voorbijgaan. We pakken uit met een prachtige gratis brochure met de titel 'Vergeven, ja. Vergeten, nooit'. Honderd pagina's verhalen en foto's langs 39 monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot. Volg van monument tot herinneringsplek het drama van 19 augustus 1914. Maak kennis met standbeelden en gedenkplaten die verbonden zijn met de verschrikkelijke bombardementen in mei 1944, het verzet, de collaboratie en de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Bezoek de plekken en gebouwen van verdriet, rouw en wederopbouw. Aarschot, Wolfsdonk, Langdorp, Rillaar en Gelrode: allemaal hebben ze hun herinnering; allemaal hebben ze hun verhaal.

Bij de brochure hoort een geïllustreerde kaart waarop alle monumenten aangeduid zijn. Voor het stadscentrum is een wandelcircuit uitgewerkt. Op nog geen drie kilometer stappen beleef je 17 herinneringsmomenten. Kan je meer te voet aan? Dan zijn er enkele uitbreidingslussen voorzien.

Fietsroutes langs de monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot

Om de monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot op een aangename en sportieve manier te ontdekken, werkte de Dienst Toerisme van de stad Aarschot enkele fietsroutes uit. De routes lopen een stukje door de stad en gaan daar naar de buitengemeenten. Via de noordelijke route fiets je door het vlakke Kempens landschap van Ourodenberg, de Gijmel, Wolfsdonk om even de ijzerzandsteenheuvels te 'dwarsen' en via Langdorp langs de Demer naar de stad terug te keren. De zuidelijke lus vraagt een iets sportievere inzet want dan start je vlak. Je fietst langs de Demer naar Langdorp en je doorkruist de Demervallei om dan stilaan de Hagelandse heuvels tussen Rillaar en Gelrode te bedwingen. Op elke route staan we stil bij de oorlogsmonumenten. Beide routes zijn ongeveer 22 km lang en lopen nagenoeg over verharde wegen. Bovendien zijn de wegen autoluw en stil. Wie meer wil doen, kan beide routes combineren tot één lus van 38 km.

De routes worden aangeboden via de website van de Toeristische Dienst en verbind je door naar de website van RouteYou. Deze site is ongemeen populair bij wandelaars en fietsers. Je kan het traject in een oogopslag raadplegen: hoe loopt de weg, wat is het hoogteprofiel, hoeveel moet ik klimmen en kan ik dalen? … Maar wat vooral belangrijk is dat je de monumenten gemakkelijk kan terugvinden en streepje informatie krijgt over het gedenkteken. We plakten er hier en daar wat foto's van het landschap tussen zodat je een beeld kan vormen van de omgeving waar je doorheen fietst.

De route loopt niet langs knooppunten want die houden er geen rekening mee waar de monumenten liggen. Maar er zijn meerdere manieren om op het rechte pad te blijven. Je kan de route raadplegen op de mobiele website van RouteYou. Een aanrader is zeker de eenvoudige en gratis RouteYou-app voor je smartphone. Die kan als een gps werken en bied je alle routeinformatie online aan. Heb je zelf een fiets- of wandelgps? Dan download je het routebestand. Als digitaal niks voor jou is, bestaat er nog altijd de mogelijkheid om de overzichtskaart en het roadbook af te drukken.

Of loop even langs bij de Toeristische Dienst. Daar kan je nog altijd terecht voor een papieren roadbook.

En er komt nog. Tegen 11 november zal er een didactisch pakket beschikbaar zijn voor de derde graad van de lagere school. Geen saai gebeuren, maar spelenderwijs beleven de leerlingen wat de oorlog betekend heeft. Concurrerende groepjes van een klas dienen op twee uur het mysterie oplossen wie bevelhebber Stenger heeft doodgeschoten. Handigheid, rekenwerk en flink nadenken zijn de nodige mix om het raadsel te ontrafelen

De brochure en bijhorende kaart zijn gratis te verkrijgen bij Stedelijk Museum/ Toerisme Aarschot

Meer info over de fietsroute https://www.hetgasthuis.be/toerisme/doen

Toerisme Aarschot en Stedelijk Museum Aarschot
Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot
016 56 84 51
toerisme@aarschot.be en museum@aarschot.be
www.hetgasthuis.be

Openingsuren:

Dinsdag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur
Zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur
Gesloten op maandagen en feestdagen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Wanneer

Prijs

Gratis