Vergeven ja, vergeten nooit

Ontdek de monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog zal in Aarschot zeker niet ongemerkt voorbijgaan. We pakken uit met een prachtige gratis brochure met de titel 'Vergeven, ja. Vergeten, nooit'. Honderd pagina's verhalen en foto's langs 39 monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot. Vo...
Ontdek de monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot

75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog zal in Aarschot zeker niet ongemerkt voorbijgaan. We pakken uit met een prachtige gratis brochure met de titel 'Vergeven, ja. Vergeten, nooit'. Honderd pagina's verhalen en foto's langs 39 monumenten en merkwaardige plaatsen uit het oorlogsverleden van Aarschot. Volg van monument tot herinneringsplek het drama van 19 augustus 1914. Maak kennis met standbeelden en gedenkplaten die verbonden zijn met de verschrikkelijke bombardementen in mei 1944, het verzet, de collaboratie en de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Bezoek de plekken en gebouwen van verdriet, rouw en wederopbouw. Aarschot, Wolfsdonk, Langdorp, Rillaar en Gelrode: allemaal hebben ze hun herinnering; allemaal hebben ze hun verhaal.


 


Bij de brochure hoort een geïllustreerde kaart waarop alle monumenten aangeduid zijn. Voor het stadscentrum is een wandelcircuit uitgewerkt. Op nog geen drie kilometer stappen beleef je 17 herinneringsmomenten. Kan je meer te voet aan? Dan zijn er enkele uitbreidingslussen voorzien.


 


Voor de fietsers werd er een route van 38 km langsheen de stad en dorpen uitgewerkt. Vind je de afstand te lang? Geen probleem! Je kan de route perfect in tweeën splitsen. De route wordt niet op papier verdeeld. Je kan ze eenvoudig raadplegen op RouteYou, zelf een kaartje afdrukken, downloaden op je gps, of gewoon het hele verhaal met foto's en informatie volgen op je smartphone.


 


En er komt nog. Tegen 11 november zal er een didactisch pakket beschikbaar zijn voor de derde graad van de lagere school. Geen saai gebeuren, maar spelenderwijs beleven de leerlingen wat de oorlog betekend heeft. Concurrerende groepjes van een klas dienen op twee uur het mysterie oplossen wie bevelhebber Stenger heeft doodgeschoten. Handigheid, rekenwerk en flink nadenken zijn de nodige mix om het raadsel te ontrafelen.

Info

Wanneer

Organisatie

Het Gasthuis

Filter op categorie