Social media

RELIGARE. Kunst verbindt het platteland. Fietstocht langs jonge kunst in kerken en kapelletje

RELIGARE, kunst verbindt het platteland Open Kerkendagen 2019 Dit academiejaar organiseert de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst een nieuw kunstproject in samenwerking met 'Verhalen verbinden platteland', het Europese project dat via oude verhalen de mensen van Langdorp, Wolfsdonk en Gijmel dichter bij elkaar wil brengen. Met RELIGARE – 'kunst verbindt het platteland' willen we deze ...
RELIGARE, kunst verbindt het platteland
Open Kerkendagen 2019

Dit academiejaar organiseert de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst een nieuw kunstproject in samenwerking met 'Verhalen verbinden platteland', het Europese project dat via oude verhalen de mensen van Langdorp, Wolfsdonk en Gijmel dichter bij elkaar wil brengen. Met RELIGARE – 'kunst verbindt het platteland' willen we deze dorpsverhalen op een creatieve manier terug tot leven wekken en jong en oud via kunst laten kennismaken met de historische en spirituele wortels van hun dorp.
De verhalen van weleer staan centraal. De religieuze sites vormen het decor voor alle kunstprojecten: de drie kerken van Langdorp en twee kerken van Testelt en de kapelletjes ertussen. Verhalen over hoe mensen zin en schoonheid wilden geven aan hun leven, zijn de basis voor 26 kunstprojecten waaraan maar liefst 1476 leerlingen (6-18j) meewerken.
Vanwaar dat barokke, te grote altaar in de Sint-Pieterskerk? Waarom kwamen de gelovigen hun 'lasten' achterlaten bij de Craenenskapel? Had een kerkhof nog andere functies? En waarom is het verhaal van Sint-Antonius en het varken nog zo aanwezig in de dorpsgemeenschap van Wolfsdonk? Maar ook een gouden duif, een geheim opschrift of een eeuwenoude eik zijn de inspiratiebron voor enkele kunstinstallaties.

Het eerste weekend van juni 2019 worden de oude kapelletjes en kerken van Langdorp en Testelt omgetoverd tot tijdelijke kunstgalerijen met respect voor de huidige context. Kunst en religie verbinden, zoals het Latijnse werkwoord 'religare' uitdrukt. Het kunstproject wil reflectie en emotie opwekken, dat laatste het thema van de Open Kerkendagen die die dagen plaatsvinden. We nodigen u graag uit voor een fietstocht langs dit project, een kunstreis van verwondering en soms bevreemding doorheen dit landschap op de grens tussen Hageland en Zuiderkempen.

Waar en wanneer?
Zaterdag 1 en zondag 2 juni 2019, tussen 10 en 18u in de Sint-Pieterskerk van Langdorp, Onze-Lieve-Vrouw van Fatimakerk van Gijmel, Sint-Antonius Abtkerk van Wolfsdonk, Sint-Pieterskerk en de Ter Hoevekerk te Testelt en kapelletjes ertussen.

Vertrek van de fietstocht aan alle kerken. Gratis deelname.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst

Filter op categorie